Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Strandjutten

Lekker wandelen aan het strand is ieder jaargetijde heerlijk. Zo lang het droog en niet overbevolkt is op het zand. Nederlandse stranden zijn mooi, maar er zijn natuurlijk veel magnifieke stranden op aarde.

Op stranden zie je vaak de invloeden van eb en vloed: 'de wisselwerking van de tijden.' Meestal zorgt de vloed ervoor dat er een hoop planten, diertjes, hout en spullen aan land worden gebracht. Wanneer de zee zich dan weer terugtrekt (eb), blijven deze spullen achter op het strand. Het mythische karakter van de aangespoelde rommel kan me bevangen. Want een lege vieze verfrommelde plastic fles heeft ineens karakter gekregen. Waar is die het water ingegaan? Gooide iemand de fles bewust weg met een dop erop? Of is dit een voorbeeld van zwerfvuil? Uit Engeland, Frankrijk, Spanje of misschien zelf Noord-Afrika?!

In Westkapelle hebben ze ook een strand met een dijk. Ik zie voor me dat een man met zijn kinderen op zoek gaat naar de mythische verhalen van de aangespoelde spullen. Na een kwartiertje staan zijn kinderen bij een erg vreemd object. Jerrycans, pallets en vastgeplakte sporttassen. Het spul zal overboord gekieperd zijn voor de Nederlandse kust. Een Nederlandse visser had het waarschijnlijk op moeten pikken. Maar die is door zijn wekker heen geslapen.

Nadat hij de politie had gebeld, is de pa met de kinderen thuis aan de worstenbroodjes en erwtensoep gegaan. Strandjutten was nog nooit zo verrassend geweest.

(Bron NOS, honderden kilo's coke aangespoeld)

Schrijver: Gustaf Kreuz, 31 januari 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 6 stemmen 701Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
1 februari 2016
Graag gelezen en G, inderdaad onschuld is ver te zoeken...ik stel me zelfs voor dat: als je een zandkasteel gaat bouwen, je bedrogen uitkomt...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 februari 2016
Juist daarom denk ik vol nostalgie terug aan de tv-serie 'Sil de Strandjutter', met de jonge Monique van de Ven als de zoetsappige Lobke, die in de hooischuur van bil gaat. Nu ze de grijsharige, bijna sexloze dokter Deen speelt, is de juttersbuit ook sterk veranderd. We leven in afschuwelijke, roekeloze, alom corrupte, hoogstvervuilende, door harddrugs verpeste, waanzinnig criminele ikke-ikke-ikke-tijden!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
1 februari 2016
Vorig jaar spoelen dode kindjes aan op het Griekse strand, dit jaar voor miljoenen euro's aan drugs in ons eigen kikkerland. Waar is de tijd gebleven van onschuldig schelpjes zoeken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)