Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mag ik mij even voorstellen?

In mijn korte leven heb ik twee studies gedaan. Sociale Geografie en Recht en Bestuur. In de tussentijd had ik een carrière als programmeur voor ziekenhuisprogrammatuur wat ik, gezien de graagte waarmee collega’s mij bij hun projecten betrokken, wel aardig goed kon, maar waar ik mijzelf niet thuis voelde.

Mijn geografenvrienden willen nu dat ik vooral sociaal geograaf ben. Dat is natuurlijk allemaal wel aardig, maar ik werk nu als bestuurskundig onderzoeker, waarbij ik zo nu en dan een beetje mijn geografische achtergrondkennis benut. Maar je kunt het ook anders bekijken. Als ik kijk naar de literatuur die ik voor beide studies in huis heb gehaald, kun je precies mijn twee studieperioden terug zien aan de leeftijd van mijn boeken en tijdschriftartikelen.

Als ik bereken hoe oud mijn gemiddelde boeken/tijdschriftleeftijd bereken, kom ik uit op 1969. Dit zou ervoor pleiten dat ik vooral sociaal geograaf ben, omdat dat jaar nogal ruim ligt voor mijn afstuderen als sociaal geograaf. Maar dat is te eenvoudig. Ik kan uit die periode ook boeken en artikelen voor mijn studie recht en bestuur hebben aangeschaft. Dat is inderdaad het geval.

Het is interessanter te onderzoeken waar de pieken liggen voor de aanschaf van mijn boeken. Dan blijken er heel duidelijk twee pieken te zijn: de piek voor mijn studie geografie (groen) in de jaren tachtig en de piek voor recht en bestuur in deze eeuw (geel). Als ik die pieken netjes uitzet in een grafiek, blijken ze qua oppervlak vergelijkbaar.

Dit is natuurlijk een methode waar een jurist niet op zou komen, want die kunnen niet tekenen. Maar goed, toch moet ik concluderen dat ik beide ben. Een sociaal geografisch juridisch onderlegde bestuurskundige.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 11 februari 2016


Geplaatst in de categorie: individu

3.2 met 6 stemmen 277Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)