Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Proza in plaats van prozac

PERSBERICHT

Proza in plaats van prozac: talentontwikkeling voor tachtigplussers in Het Verhalenhuis
In Eindhoven, Utrecht en in de regio Arnhem/Nijmegen is deze maand een nieuw en bijzonder project van start gegaan: Het Verhalenhuis, waarin professionele, jonge schrijvers de oudere bewoners van zorginstellingen begeleiden bij het oproepen en optekenen van hun verhalen. Proza in plaats van prozac, is het devies.
Ouderen die zich vervelen gaan geestelijk en fysiek sneller achteruit. Het grootste probleem is niet de zorg, die is prima geregeld in Nederland. Maar de dagbesteding in verzorgingshuizen laat veel te wensen over, schrijft het College voor de Rechten van de Mens in een net verschenen rapport over de ouderenzorg. Met Het Verhalenhuis gaan jonge schrijvers de verzorgingshuizen in, om de monotone dagen met nieuwe verhalen te verdrijven.
In een programma dat een jaar duurt, zetten de ouderen zelf hun herinneringen op papier. De jonge schrijvers coachen bij het oproepen van herinneringen, het opschrijven in verhaalvorm en het verbeteren van de tekst. Gedichten, korte verhalen, scènes, alles is mogelijk. De schrijfsessies vinden plaats in de zorginstellingen, in een speciaal ontworpen decor, vol referenties aan de vooroorlogse huiskamer. Aan de hand van foto’s, gebruiksvoorwerpen, gedichtjes en thema’s wordt het herinneren en het ophalen gestimuleerd. De resultaten van Het Verhalenhuis worden online gepubliceerd en uitgegeven in een bijzondere uitgave. Ook dragen de ouderen hun verhalen voor op literaire podia.
Het Verhalenhuis in onderdeel van het landelijke ‘Platform Ouderen en Verhalen’, een unieke samenwerking van Literair Productiehuis Wintertuin met Vitalis WoonZorg Groep en de Literaire Salon. Andere projecten binnen het Platform zijn Schrijver in huis en Het Groot Letterfestival. Bij Schrijver in huis woont en werkt een schrijver drie weken in een verzorgingshuis. Van 25 maart tot 15 april is het de beurt aan Elfie Tromp. Het Groot Letterfestival is een bijzonder festival dat op 10 april plaatsvindt in Eindhovense zorginstellingen. Te gast zijn onder meer Griet op de Beeck, Jules Deelder en Anne Vegter.
Het Verhalenhuis is een landelijk project dat momenteel plaatsvindt in Vitalis Kortonjo te Eindhoven, AxionContinu in Utrecht en Pleyade te Elst. Het Verhalenhuis wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds Sluyterman Van Loo, RCOAK en Brabant C. www.hetverhalenhuis.net

Verder lezen? Ga naar ‘Proza in plaats van prozac’ op wintertuin.tumblr.com: http://wintertuin.tumblr.com/post/140623977932/proza-in-plaats-van-prozac

Schrijver: Literair Productiehuis Wintertuin
Inzender: Lisanne Boomkamp, 9 maart 2016


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.7 met 3 stemmen 162Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)