Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zeg me van welke muziek je houdt, en ik vertel je wie je bent

‘Zeg me van welke muziek je houdt, en ik vertel je wie je bent.’ Ik weet niet of het zo is. Het zou zo maar kunnen.
Zaterdag mocht ik mijn favoriete twaalf liedjes presenteren in Mijn Dozijn, een muziekprogramma op de lokale zender van Ede. Graag vermeld ik erbij dat ik een gast van buiten ben. Ik ben geen fan van Ede. Het was zaterdag World Record Store Day, maar daar trok Ede zich weinig van aan. Ede is de een na grootste gemeente van Nederland, qua oppervlakte. Ede telt slechts twee verschillende letters, goede voor drie punten en je kunt ze altijd wel ergens kwijt met scrabble. Er is niet veel te doen in Ede. Maar de ontvangst in de studio was hartelijk.

Alsof je naar de scan zit te kijken van je handbagage op een vliegveld. Zo voelt het als je met je favoriete liedjes op de radio komt. De lol zit vooral in voorwerk. Het zoeken van precies dat ene nummer. Follow your heart van The Paladins. Daar moest het mee beginnen. Vanwege de tekst. Omdat de energie er afspat. Maar ook als contragewicht voor wat er na komt.
En Chet Baker sluit af. Met zijn versie van My funny Valentine, samen met het Nord Deutscher Rundfunk Orchester. Omdat er geen breekbaarder liedje, geen breekbaardere artiest te vinden is.

Daar tussenin zaten nog een tiental nummers die me aan het hart gaan. Liedjes uit zo’n top 12 stoten, dat is trouwens pas echt zuur. De rode draad tussen de nummers die overblijven, heb ik getrokken. Snoeiharde postpunk en veelal donkere melancholie. Ik ben benieuwd wat een psychiater uit deze lijst zou opmaken. Of wat voor match dit zou geven als ik Mijn Dozijn als mijn unieke verkooppunt op een datingsite als Parship zou plaatsen.

Het komt allemaal voorbij in Mijn Dozijn. Soms niet helemaal vlekkeloos, zoals in het echte leven. Mijn favoriete Birthday Party nummer – Fears of Gun – kun je als je dat wilt met het juiste toerental elders op internet terug vinden. Leve de draaitafel! Ik geloof niet dat de luisteraars in Ede me dat kwalijk zullen nemen. Mijn Dozijn is nog twee weken op EdeFM gemist te beluisteren.

Dit is mijn laatste bijdrage voor nederlands.nl.
Dank voor je aandacht, de afgelopen zeven jaar!

Mijn Dozijn:

12. Follow your heart – The Paladins
11. Further on up the road – Johnny Cash
10. Fears of gun – The Birthday Party
9. Crying – J.J. Cale
8. At home he’s a tourist – Gang of Four
7. The heart asks for Pleasure First – Michael Nyman
6. Country death song – Violent Femmes
5. No ceiling – Eddie Vedder
4. Soldiers things – Tom Waits
3. Jubilee Street – Nick Cave and the Bad Seeds
2. Crack of Doom - Tiger Lillies
1. Chet Baker – My Funny Valentine (van: My favorite songs, the last great concert 1988)

Schrijver: de Thuistoerist, 18 april 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.5 met 6 stemmen 382Er zijn 11 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
20 april 2016
Bedankt voor je columns, Chris. Gaat de ene deur dicht, gaat een andere deur open. Ik wens je veel geluk met al je toekomstige bezigheden. En voor deze site een nieuwe schrijver die in jouw voetsporen mag treden.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
20 april 2016
ja, een borrel ben ik ook voor
at your place? met alle bijdragers?
ben altijd zeer geïnteresseerd in de motieven...
probeerde de afgelopen weken gaten in de dagcolumns op te vullen maar dat wordt op deze manier steeds lastiger.
Een sterk team met grote diversiteit vergt een multi-schizo als vervanging. Misschien iets voor de heer Pessoa?
Je bijdrages heb ik steeds met waardering gelezen.
Wees wel.
Naam:
J.de Groot
Datum:
20 april 2016
Wakker worden is ook een hele ontdekkingsreis
blijkt nu hier.
Maar een reddingboei vastgrijpen al zou je met het schip zelf ten ondergaan, dat geeft ook de vastberadenheid weer.

Alle nadeel hep z'n voordeel toch?

De tijden zijn en gaan in ontwikkeling, gelukkig maar.
Stilstand is dodelijk.
Naam:
An Terlouw
Datum:
20 april 2016
Ik hoop eveneens dat je je bedenkt.....weer een "klapper" minder.....denk er ff over na...we lezen je graag en hebben toch hart genoeg voor de site om te blijven knokken....knok nog ff mee joh..
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 april 2016
Je definitieve vertrek heeft de redactie van deze schrijfsite weer eens een up-date gedachtengang over hun zorgenkindje ontfutseld, waarvoor dank. De site nederlands.nl lijkt langzaam maar zeker te sneuvelen! 'lijkt' duidt alsnog weer met een slag om de arm. 'langzaam maar zeker' is zonder 'lijkt' een naderend einde. Er zijn wel meer goede schrijvers uit zichzelf afgehaakt, wat ook door hun woordmoeheid of writer's block kan zijn gebeurd. Belofte maakt schuld en de redactie heeft beloofd, dat ze zeker tot einde 2016 zullen doorgaan. Misschien is er wel sprake van een enorme generatiekloof en kunnen schrijvers zoals jij en ik de huidige multitask-snelheden niet meer bijbenen. Het lijkt inderdaad het einde van een bepaald soort schrijftijdperk, wat wellicht te detaillistisch en te sloom voor de huidige generatie is, hoezeer nederlands.nl er ook alles aan doet om qua visuele beelden up-to-date te blijven. De visuele communicatie lijkt de woordelijke communicatie te overrulen. Toch blijf ik aan boord en kapseis ik in geval van overmacht met de kapitein mee!...
Naam:
René Turk
Datum:
18 april 2016
Ik heb van je genoten, dankjewel!

Grote groet van René
Naam:
J.de Groot
Datum:
18 april 2016
Ook ik dank je voor je inzet al die jaren op het tabblad: Dagcolumns.

Opvallend was: de gevariëerdheid in de onderwerpen.
Maar altijd/meestal met een humoristische inslag.
Knap gedaan.

En in de vrijkomende tijd nu,
trek er eens op uit -;) !

Groet je Joke.
Naam:
Chris Verhoeven
Datum:
18 april 2016
Het was ook mij een genoegen.

Ik voel een borrel aankomen...

@Thuistoerist
Naam:
Redactie
Datum:
18 april 2016
Dank voor je jarenlange bijdragen.
We genoten ervan en met ons aanvankelijk honderden lezers en nu nog enkele tientallen bezoekers. Maar dat heeft beslist niet aan jou gelegen, Chris.
Zoals de legendarische brievenrubriek 'Achterwerk' is opgedroogd, zo lijkt ook de site nederlands.nl langzaam maar zeker te sneven.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
18 april 2016
Dank voor de lezenswaardige bijdragen op deze site. Soms plaatste ik een kanttekening. Uiteraard niet als professioneel recensent, welk vak ik niet beheers. Wel als belangstellende medegebruiker. In dit verband valt op, dat columnisten die wekelijks of frequent leveren, geheel anoniem zijn. Van hun werkelijke leven weten wij niets.

Overigens geldt dat ook voor de redactie. Deze wijst af, keurt goed, en organiseert. Maar wie zij zijn en vanuit welke achtergrond zij dagelijks ons gezwoeg proeven en keuren? Het blijft totaal onbekend. Van de Thuistoerist kreeg ik wel een bepaald beeld. Whiskyproeverijen, studerende kinderen, buitenlandse reizen, cursussen over de grenzen, en nu over zijn kleurrijke muziekkeuze.

Het ga je goed, Thuistoerist.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 april 2016
Ik hoop dat je je bedenkt en op Nederlands.nl blijft publiceren!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)