Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Realisme

Ik mag graag filosofisch uit de hoek komen. Maar vandaag vier ik het realisme. Het is naar mijn idee de basis om bijvoorbeeld euforie of absurditeit te beleven. Zonder realistisch besef kunnen we die andere emoties en gebeurtenissen in het leven niet ervaren, zoals die kunnen zijn.

Realisme dus.

Ik heb mezelf aangeleerd om realisme in de alledaagse dingen te ervaren. Een bumperklevende automobilist achter me, de groet van een buurtbewoner, de bloesem in de bomen. Ik kan ze intens beleven. En dat komt, omdat de basis van mijn leven het realisme is. Ik zie dit soort momenten als echte gebeurtenissen en niet als een detail in het leven. Ik beleef het en laat het achter, of neem het mee.

Ingewikkeld? Volgens mij niet.

Eigenlijk is deze nuchterheid de basis van mijn gevoel. Voor passie, euforie, romantiek en emotie. Als ik erin slaag om het 'normaal vinden' zo basic mogelijk te houden, zal ik erin slagen, enorme emoties te voelen. Dat heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. En ik ben er niet dagelijks mee bezig. Maar u mag best weten, dat het eigenlijk de kern van mijn levensstijl is.

Waarom ik me heb laten meeslepen in deze gedachtegang? Dat is misschien een vraag die u me zou willen stellen. En waarom ik het op papier heb gezet? Misschien brandt die vraag nog wel meer. En de overtreffende trap is misschien wel de vraag, waarom ik deze hersenspinsel ook publiekelijk in deze column wil delen?

Eigenlijk alleen ten goede van u.

Laat ik het erop houden, dat het iets te maken heeft met mijzelf en uw realisme.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 1 mei 2016


Geplaatst in de categorie: emoties

4.0 met 1 stemmen 145Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
1 mei 2016
De innerlijke ontdekkingstochten van Gustav lees ik met belangstelling. Wel vraag ik mij regelmatig af welk doel Gustav met de losse tussenzinnetjes voor ogen heeft. Ik kan dat niet altijd goed ontdekken. Martin Bril deed dat ook nogal eens in zijn columns. Niks mis mee, dus. Maar in de context van deze column ontgaat mij de zeggingskracht van deze tussenzinnen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)