Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Van wie zijn we?

Mijn levensgezellin is een zeer wakkere dame die er telkens weer in slaagt om frisse, uitdagende vragen tussen de houten wanden van ons huis te laten resoneren.
Gisteren vroeg ze plotseling: van wie zijn we eigenlijk?
Zo'n vraag kan dagenlang doorzingen als een neuriënd jongenskoor op de achtergrond van onze dagelijkse conversaties.
We zijn een soort doorgaande, onafrembare denktank over alle denkbare en ondenkbare zaken die aan ons voorbij vliegen als de veelkleurige vogels in de tuin rond onze prachtige woonplek. Af en toe vangen we er eentje liefdevol uit de lucht om van alle kanten te bekijken en beluisteren.
En om van te leren!

Toch denken we allebei zeer verschillend over bijna elk onderwerp. Dat voorkomt het gevaar dat stokpaardjes en denkclichés zich in onze hersenen gaan vestigen als permanente bewoners. Maar het vereist ook incasseringsvermogen wanneer de denkbeelden diametraal tegenover elkaar staan.

Goed: van wie zijn we eigenlijk? Zijn we van onszelf? Zijn we van de Staat der Nederlanden? Zijn we speelbal van alle mogelijke ideeën die door onze 'leraren' in ons zijn verstopt? Zijn we van God? Zijn we van onze overtuigingen?
Allemaal redelijke opties, die mensen als antwoord zullen geven als deze vraag wordt gesteld. Als die vraag al gesteld wordt, tenminste.

U vindt het misschien vreemd om je dat af te vragen, maar bij ons leidt zo'n queeste in de loop van een paar dagen tot zeer verrassende nieuwe inzichten, omdat allerlei voorkomende gebeurtenissen aanvullende informatie geven.

Zo reed zij gistermiddag onze oprijlaan op en voelde zich gealarmeerd omdat er een witte auto met dringende urgentie haar achterop reed. Zij stopte en stapte uit om te zien wat er aan de hand mocht wezen. Uit de witte, ongemarkeerde personenauto rezen twee mannen die gekleed waren als agenten van politie. Met alle regalia waarmee ze tegenwoordig zijn behangen, als glinsterende kerstbomen vol gewelddadig snoepgoed.
Ze gaven haar een bekeuring wegens het rijden zonder 'veiligheidsgordel' of hoe die ook heet in ambtenarentaal. Dat was correct, want ze had net getankt bij het benzinestation dat zich op zo'n 25 meter afstand van ons huis bevindt.. nou goed 50 meter. Maar niet verder.

In het licht van onze centrale vraag is dit dus een pertinente gebeurtenis, omdat het laat zien dat wij (zij) niet zelf mogen beslissen over onze 'veiligheid'. Vadertje of Moedertje Nederlandse Staat bepaalt, op straffe van een boete, dat iedereen, altijd, overal, redelijk of onredelijk, nuanceringsloos verabsoluteerd, 'voor z'n eigen veiligheid' moet voldoen aan datgene wat 'we samen met z'n allen hebben afgesproken'.
(OMG wat heb ik een hekel aan die ouders die zeggen tegen hun kind in het winkelcentrum: 'en Jantje, wat hadden we nou afgesproken?' Terwijl je op je vingers kan natellen dat Jantje daar niets over te zeggen had)

Vandaag was er in dit verband een gelukkige uitspraak van de rechter in hoger beroep die in de zaak van de huisarts uit Tuitjenhorn versus de Inspectie Gezondheidszorg heeft bepaald dat de schorsing ten onrechte was en daarmee onrechtmatig.

De heer Tromp verneemt dit bericht op het grote nieuwsscherm in de hemel.

Laat ik hierbij de hoop uitspreken dat u er allemaal in zult slagen het eigendomsrecht en de soevereiniteit van uzelf terug te bevechten...

Schrijver: Ton Hettema, 1 juni 2016


Geplaatst in de categorie: welzijn

3.6 met 5 stemmen 131Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 juni 2016
Met dank aan je intelligente vrouwlief neem ik aan. De mensheid is inmiddels grotendeels voldoende geëvolueerd om haar/zijn eigen politiesysteem te hanteren. Beloon je lieve vrouw maar met een bosje bloemen om de impact van die sullige boete weg te wissen.
Mooi hoe je het terechte eerherstel van de huisarts Tromp in deze bespiegeling weet mee te bewegen. Met extra dank aan de moedige en eveneens onterecht beschadigde weduwe van deze zorgzame huisarts, die door valse beschuldigingen helaas een einde aan zijn kostbare leven heeft gemaakt. Dat heet moord door de brave, kortzichtige, hypocriete burgerij.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)