Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Energiebroodje

Op zaterdag naar de bakker blijft een klassieke boodschap. Ik herinner me dat zelf nog goed van vroeger. Meestal met mijn moeder, zo ging dat in die tijd. Kijkend naar alle taartjes en op zijn minst verlangend naar een wit puntje.

Gisteren was ik zelf met mijn kinderen bij de bakker. Maar deze zat in de winkelstraat van de stad. De klassieke elementen van vroeger zijn bij deze stadsbakkers veel minder aanwezig. De geur van brood is vervangen door de geur van bladerdeeg met frikandel, kroket of kip. Pizza zelfs. Het is bijna de vraag of deze zaak zich wel ‘bakker’ zou mogen noemen.

Terwijl mijn kinderen met hetzelfde ongeduld als ikzelf vroeger aan een tafeltje zaten, tuurde ik de vitrine af. Op zoek naar iets gezonds. Relatief gezond stelde ik mezelf al bij. Want het viel niet mee om een gezond broodje te ontdekken.

Totdat mijn oog op de ‘energie broodjes’ viel. Een lichte euforie maakte zich van mij meester. Omdat het broodje er niet super gezond uitzag en onzeker gemaakt door al het bladerdeeg, besloot ik toch te checken bij de verkoopster wat ik kon verwachten.
‘Kunt u me vertellen wat er in een energiebroodje zit?’
De vrouw halverwege de twintig keek me wat schaapachtig aan. Daarna bukte ze zich om de vitrine vanaf haar kant in te turen. Toen ze omhoog kwam, keek ze me niet aan.
‘Ik weet niet wat daarin zit. Ik heb ze eigenlijk zelf ook nog nooit opgegeten.’
In elke andere situatie was ik een wereldverbeterend gesprek aangegaan. Waarom ze dat nog niet had gedaan? Of dat niet haar taak was als verkoopster? Nu hoorde ik mezelf een verrassend antwoord geven:
‘Doe er dan maar vier!’

Ik moet enigszins verbouwereerd gekeken hebben toen ze de broodjes voor me in het zakje stak.
Aan tafel met mijn kinderen kreeg ik geen bijzondere wanklank te horen over mijn weloverwogen impulsaankoop. Een juichstemming ontstond er ook niet. En toen ik twee winkels later mijn zoon hoorde zeggen: ‘Papa, ik ben zo moe van al het lopen’ wist ik dat ik een miskoop had gedaan.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 4 september 2016


Geplaatst in de categorie: voedsel

3.6 met 9 stemmen 168Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 september 2016
In de categorie 'humor' misstaat deze dagcolumn zeker niet. Een scherpe analyse van de incompetentie van vele werknemers tegenwoordig. Brood is trouwens een energieverminderaar door de gistwerkingen en daarom zijn veel broodeters zo sloom. Echte energie krijg je van middelen als spirulina, guarana, ginseng, caffeïne, taurine en dergelijke, wat ze ook wel in energiedrankjes stoppen, maar waardoor je net als met alle drugs steeds meer van nodig hebt om echt in shape te blijven. Ik denk dat sporters de beste keuze maken, omdat zij juist de lichaamseigen energiestoffen aanboren en laten floreren.
Naam:
An Terlouw
Datum:
4 september 2016
Jemig nou wil ik toch weten wat jullie op hebben...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)