Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ik (H) uil)

Vogels, in het algemeen, denken dat ze slim zijn. Of slimmer worden met de tijd.
Onterecht. Vogels waren dom, zijn dom, en zullen altijd dom blijven.
Je ziet er voorbeelden van. Dat vogels denken slim te zijn en menen dat ook hun evolutie, net als bij de mensheid, niet te stuiten is.

Als ik op de fiets rijd op de fiets begint het al. Vogels die niet opzij gaan. Die gewoon midden op straat bezig blijven met wat ze altijd doen; doelloos rondpikken in allerlei zaken die voor hen belangrijk schijnen te zijn.
Vroeger gingen ze altijd opzij. Zagen ze een fiets naderen dan fladderden ze, zoals het hoort, naar veiliger oorden.
Een meter voor mij zit een vogel gewoon te zitten. Op een krant. Geen denken aan wegfladderen.
Dat komt omdat er al jaren niet meer gejaagd wordt op vogels. Vogels denken dan dat ze gewoon kunnen blijven zitten als er een sukkel op een fiets nadert.
Waar ze aan voorbijgaan, is dat er weliswaar niet meer rücksichtslos op hen gejaagd wordt maar dat dat niet wil zeggen dat er geen dooie vogels, opgestapeld in rijen van tien, bij de kiloknaller in de etalage liggen. Ik bedoel, hier wordt hun domheid weer mee aangetoond.

Ik kom er niet omheen. Ik heb de keuze om om de vogel heen te rijden of over hem heen te rijden, wat overigens helemaal niet zo zielig is als men denkt, voornoemde stapels ingevroren vogels bij de kiloknaller in aanmerking genomen.
De vogel op de krant voor mij heeft een leesbril op zijn hoofd. Die ongekende arrogantie! Misselijk word je ervan. Dat de vogel een uil blijkt te zijn doet niets af aan het feit dat het net lijkt of het een echte bril is. Vogels horen geen brillen te dragen, ook geen dingen die op brillen lijken maar het niet zijn.
Vogels zijn vogels en horen in paniek weg te vliegen als er iemand op een fiets aankomt.
Het toppunt van vogel arrogantie, is dat sommige vogels menen recht te hebben op een volledig aangekleed vogel-appartementencomplex.
Waar haalt zo’n beest het vandaan. Met z’n driehonderduizenden in een kooi, ja! Zoals het hoort.
Wachtend op je executie en klaar om je plaats in te nemen in de etalage van de kiloknaller of in de vrieskist van een poelier, in afwachting van de kerstdagen waarop je je opwachting op menig kerstmenu mag maken.
Straks gaan we nog beleven dat de dames en heren vogels recht menen te hebben op een pensioen. Of een geheel verzorgde vliegvakantie naar de Canarische eilanden.

Ik besluit, geheel tegen mijn gewoonte, niets menselijk is mij vreemd, om de vogel heen te rijden.
Dus wijk ik naar rechts uit. De vogel ook. Ik wijk weer uit, val naar rechts en beland met een boog op het trottoir naast mij.
Een auto achter mij dendert met een, blijkt achteraf, man met hartstilstand achter het stuur, met 80 km per uur het fietspad op waar ik twee seconden geleden nog in gereanimeerd gesprek met de vogel vertoefde.
De auto eindigt op slechts vier centimeter naast mij tegen een lantaarnpaal.
De vogel landt drie meter verder op een tak in een boom. De leesbril zit nog op zijn hoofd.
Hij knikt mij ernstig toe.
Ik knik terug.
Ik (h)uil.

Schrijver: van Gellekom, 12 december 2016


Geplaatst in de categorie: dieren

3.9 met 8 stemmen 213Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
12 december 2016
Prachtig verhaal, maakt mooi inzichtelijk hoe kortzichtig de moderne mens, de homo intellectualis, de homo arroganticus, de homo bicycletteraar, door het dagelijks leven laveert.
Kan zo in de bundel: 'Lof der Stupiditeit', van Eras-mus van Gellekom
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
12 december 2016
Geen wijzere vogel dan een uil. Vogels zijn boodschappers. En soms ook engelen die ons beschermen, zoals de uil in dit verhaal.
Naam:
van Gellekom
Datum:
12 december 2016
Mijn liefde voor vogels kent geen grenzen, na dit oogopenend incident.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 december 2016
Je bent redelijk uniek als vogelhater. Die uil heeft wel mooi je leven gered. Laat de vogelaars maar niet achter je woonadres komen, vreemde vogel.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)