Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gevoel

Je leven varen op je gevoel is even eenvoudig als complex. Ik realiseerde me de afgelopen week hoezeer gevoel je kan beïnvloeden. Natuurlijk, ik kan muurtjes bouwen en bewaking inhuren om mezelf te beschermen. Maar de balans tussen gesloten en open zijn past niet bij mij. De controlerende functie is ergens over boord gegaan en wat over blijft is 'openheid'.

Dat kan mooi zijn en me in verrukking brengen wanneer ik muziek, gedichten of kunst ervaar. Of liefde, lust zelfs. Het kan ook wat minder goed uitkomen, wanneer er tegenslagen zijn. Die komen binnen en zetten de voortdenderende trein die het leven heet, dan ook meteen stop. Die pauze duurt niet zo lang, want het verwerkingsproces start meteen. In tegenstelling tot mensen die met een pantser rond lopen. Zij zullen driemaal zonder problemen doorleven bij het krijgen van tegenslag. Monter en ogenschijnlijk eenvoudig voor ons allen. Maar uiteindelijk roemlozer ten onder gaand, wanneer de tegenslagen blijven komen. Bij de vierde tik sneuvelen de 'pantseraars' uiteindelijk ook en worden dan echt geraakt. Het gevoel weet dat het niet goed is. Het hoofd stuurt aan op doorjagen. En uiteindelijk vallen al die momenten naar binnen wanneer de muur afbrokkelt.

Ikzelf ga tegenwoordig wel volledig stressloos de dagen door. De invloeden op mijn gevoel zijn zodanig, dat ik me niet druk hoef te maken. De boodschap komt bij mij altijd over. Ik vertrouw op mijn gevoel en dat liegt nooit. Stress is maar mijn idee een opeenstapeling van afgeweerde momenten.

Laten we het een levenskeuze noemen.

Het gevoel tastbaar maken is misschien filosofisch gezien een gedurfde onderneming. Want in wezen is gevoel iets, wat niet bestaat. Niets dus, zou je kunnen zeggen. Zoals lucht bestaat bijvoorbeeld. Gevoelens zijn een samensmelting van gedachten en de reacties van het lichaam, ontstaan door een bepaalde situatie. Een smeltkroes van het hier en nu, wat tot leven komt in het lijf en langer heden blijft.

Wat ik heel mooi vind is het onder woorden brengen van die emoties. Eigenlijk heeft ieder mens iets 'dichterlijks' in zich, wanneer hij of zij zichzelf probeert te verklaren. Te uiten in zinnen, verklarend wat zich in de onderbuik moet afspelen. Het was mijn troost afgelopen week en haalde me uit mijn dip. En ik dacht, misschien heeft u er ook iets aan.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 18 december 2016


Geplaatst in de categorie: emoties

3.7 met 3 stemmen 323Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)