Seconde
Heeft u het erg laat gemaakt vannacht? Wat was het heerlijk hè?! Niet zozeer de jaarwisseling. Laten we eerlijk wezen, morgen zijn we er weer aan gewend. Dan staan we gewoon weer opnieuw in de file, hebben we mist of regen en ploft u op de bank voor de televisie. En daar is niks mis mee. Het is mooi.
Tijd fascineert me meer naarmate ik ouder word. Het is een van die tegenstellingen waar ik romantiek in zie. Ik kan er van genieten om de tijd weg te denken uit ons leven. Me inbeelden dat ik niet ouder word. Ik verander wel, maar ik ga gewoon als de tijd daar is. Niet omdat ik 'in de tachtig ben'. Zonder de klok kan ik ook niet te laat komen. De stress wordt geminimaliseerd. En ik leef dan altijd in het heden. In wezen is er geen toekomst, maar alleen verleden. Er zitten ook minpunten aan het doorstrepen van de tijdswaarneming in onze samenleving. Maar als romanticus laat ik dat liever aan u over.
Afgelopen nacht is er ook een historisch hoogtepunt gepasseerd. Ik weet niet of u heeft afgeteld en direct iemand in de armen bent gevallen? Of heeft u nog gekeken of het echt 2017 werd? Als u dat laatste gedaan heeft, heeft u het beleefd zoals ik. Eerst laten doordringen dat het ook echt nieuwjaar was, daarna de straat op.
Besef kan mooi zijn, wanneer u het gebruikt.
Ons jaar duurde meteen al een seconde langer. Om één uur kregen we zestig tellen cadeau. Precies toen in de tijdzone Central European Time (CET) de jaarwisseling was. Dat is de zone waar bijvoorbeeld Londen in ligt. De bonustijd kregen we om een fractie van een seconde te herstellen die het verschil maakte tussen onze tijdwaarneming en het ritme van de natuur. De aarde en de zon in het bijzonder.
Mooie woordspeling, al zeg ik het zelf.
Het was de zesentwintigste keer dat we een seconde cadeau kregen van onszelf. Want de natuur laat niet met zich dollen. We zouden soms willen dat die zich aanpast aan ons. Maar gelukkig blijft de natuur altijd de baas. De seconde extra kregen we na de invoering van de atoomklokken. En die lopen net iets anders dan de oude klokken. Elke anderhalf jaar krijgen we een seconde cadeau.
Zesentwintig seconden tot dusver.
Als u morgen in de file staat kunt u die seconde bewust beleven. Ook al is hij een eigenlijk al voorbij. Maar als uw auto stil staat, heel even de ogen sluiten. En bewust hardop 'één' zeggen. En als u helemaal niet wist dat er een atoomklok bestond, hebt u helemaal mazzel. Dan kunt het nieuwe jaar eens beginnen door met gesloten ogen tot zesentwintig te tellen. Rustig de bonussecondes beleven, die we tot nu toe kregen. Eigenlijk is alleen dan uw biologische klok gelijkgezet met de aarde en onze tijd. En begint u volledig in balans met de natuur aan 2017.
Gelukkig Nieuwjaar!
Geplaatst in de categorie: natuur