Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bewust Zijn en Evolutie

Voordat het Nieuwe Jaar begint wil ik een van de belangrijkste zaken van ons mensenleven aankaarten: Bewust Zijn.

Gewoonlijk denken mensen dat bewustzijn iets automatisch is.
Ze denken dat, omdat ze 'denken' dat ze bewust zijn, dat ze dat ook zijn.
Dat is niet het geval.
Ze houden zichzelf voor de gek.

Hun contact met de werkelijkheid van het bestaan wordt ononderbroken onderbroken door de sluier van onbewuste gedachten die de hele dag en de hele nacht als een filmprojectie wordt afgespeeld op het scherm van de muur van hun binnenkamer.

Deze voortdurende, bijna ondoordringbare en onzichtbare laag van aaneengesloten gedachten, beelden, voornemens, herinneringen, associaties en zelf-projecties zijn in de objectieve werkelijkheid dromen, die de energie van zuivere waarneming opsouperen.

Ze slapen en dromen niet alleen 'snachts, maar ook overdag.
Het mechanisme van dromen dat tijdens de slaap aan het werk is, is dat ook overdag, alleen 'zien' ze dat niet.
En omdat ze dat niet zien, omdat hun aandacht afgeleid wordt door de dag-impressies in de buitenwereld, denken ze, nemen ze aan, dat ze wakker zijn.
Maar dat zijn ze niet. Niet in absolute zin.
En omdat ze in hun halfslaap zichzelf graag vertellen dat ze wakker zijn, houden ze zichzelf voor dat dat zo is.

En, en, omdat hun energieniveaus worden opgebruikt door de filmprojector van hun oordelen, associaties, angsten, anticipaties, ideeën, opinies, emoties, problemen en al die andere zelf-hersenspoelingen, maken ze nooit mee hoe het is om met de acute, hier-en-nu werkelijkheid in direct contact te staan.

Als soms, in een fractie van een moment, die werkelijkheid wél tot hen door mocht dringen, schrikken ze zich een hoedje. En duiken ze onmiddellijk terug in hun herkenbare staat van slaapwandelen die ze hun normale leven noemen.
Waarin ze weer gewoon, als alle andere slaapwandelaars om hen heen, meedoen met de collectieve hypnose van het dagelijkse leven.

Af en toe slaagt een individu erin om deze collectieve verdwazing te doorbreken en wakker te worden. Bijvoorbeeld degene van wie we de geboorte herdenken op 25 december.
Aan zo iemand worden dan uitzonderlijke kwaliteiten en eigenschappen toegedicht, met termen als goddelijk, bovennatuurlijk, messianistisch.
Ook de term verlicht is tot het taalgebruik van de gewone burger doorgedrongen, hoewel de slapende meerderheid niets begrijpt van wat dit woord in de werkelijkheid van de beleving ervan betekent.

Het is belangrijk, vind ik, in deze tijd, in dit epoche van mogelijke ontwaking, nu elke individuele mens toegang heeft tot de wijsheid en informatie van alle grote geesten van de geschiedenis, om ruchtbaarheid te geven aan de propositie van deze ontwaakte staat van zijn.
Die is namelijk voor ieder van ons beschikbaar.

De universele intelligenties, dit zijn wezens die als opdracht hebben om de evolutie van het heelal te stimuleren en te begeleiden, kondigen aan dat de verlichting van de mens sinds enige tijd beschikbaar is voor iedereen 'van goede wil'.

Alleen is het belangrijk om te weten dat die bewustzijnssprong niet kan plaatsvinden, niet kan samengaan, met de slaaptoestand. Die twee sluiten elkaar uit. Dus is de grote inspanning die nu voor ons ligt, als mensen van deze tijd, om onszelf en elkaar uit de droom te halen of te helpen.

Het signaal daarvoor, de oproep daartoe, kunnen we niet verwachten van de laag der bevolking die door onze massamedia hypnose instrumenten worden gepropageerd als machtshebbers, regeerders, bovenbazen, CEO's, presidenten, bestuurders, professoren, generaals, priesters, pausen, imams, rabbi's directeuren en dergelijke wereldlijke titels.

Die laag van omhoogggevallen individuen en hun netwerken is in feite de onderste bewustzijnslaag van de wereldbevolking. Als een laag beton die over een vruchtbaar stuk land is gestort om er een parkeerplaats van te maken voor een winkelcentrum.

De goden, als je ze zo zou willen noemen, maar alleen voor de goede verstaander, die niet toestaat dat z'n oude associaties hierop oude emoties van automatische verwerping toepassen, hebben hun verwachting en hoop gericht op de gewone, eenvoudige, eerlijke, oprechte, schone, 'mensen van goede wil'.

De huidige toplaag bestaat uit degenen die de kamelen zijn die niet door het oog van de naald kunnen. Andere referenties die door de genoemde 'verlosser' zijn gebruikt in zijn talloze parabels voor hen die wél 'het koninkrijk der hemelen binnenkomen', zijn bijvoorbeeld: 'zo gij niet wordt als kinderen' en dergelijke.

Een eerste praktische stap om uit de droomwereld van het collectief en het individu te ontwaken is om te leren aandacht te focussen en die aandachtsspanne te verlengen. Je zult merken dat wanneer je de bundeling van je ononderbroken aandacht langer kunt laten voortduren, je energieniveau omhoog gaat. Belangrijk daarbij is het vermogen om al datgene buiten te sluiten dat wegneemt van de focus van dat moment.

Maar denk vooral niet dat je dit allemaal al weet en doet, want dan hou je jezelf in de droom, in de leugen, in de waan, in de illusie, in het magnetische slot van je huidige status-quo gevangen..

Postscript: Immers, als je slaapt terwijl je denkt dat je wakker bent, hoe kom je dan ooit een nieuw moment tegen, een nieuwe minuut, of nieuwe uren, weken maanden, jaren?
Dan vliegen ze als een schaap door 't veen..

Dus wens ik iedereen van ganser harte een nieuw jaar toe, dat gelukkige is er niet bij inbegrepen, daar moet je zelf voor werken.

Schrijver: Ton Hettema, 30 december 2017


Geplaatst in de categorie: overig

1.5 met 2 stemmen 111Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
4 januari 2018
Zo boven, zo beneden; zo binnen zo buiten. Het hele spektakel dat we de verschijningswereld noemen, is een afspiegeling van de binnenwereld van de mens. Iedereen spiegelt zich aan iedereen. De vraag is mijns inziens aan ieder: Zie je de boodschap die in de spiegel verschijnt en betrek je die op jezelf, of maakt de verschijning je dermate van streek dat je met je hand in de spiegel grijpt om het beeld daar aan te passen? We creeëren allemaal onze eigen werkelijkheid, zoals Gabriëla terecht opmerkt volgens mij. Hoe doen we dat dan? Niet door te hoop te lopen tegen het kwade ("Weersta de boze niet") - dat is wroeten in de spiegel, maar door te weten dat we het zout en het licht zijn.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
31 december 2017
Ha, Joanan, bijna was ik erin getrapt en voelde ik me verlicht en de nieuwe Messias!

Ha, Gabriëla, bijna was ik erin getrapt en voelde ik me het verachtelijke en doortrapte minkukeltje dat je beschrijft.

Het stukje was echter bedoeld om het perspectief te beschrijven van de menselijke evolutie in bewustzijn die voor de deur staat.

Persoonsverheerlijking of -verguizing komt pas als we dood zijn.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
31 december 2017
Ik ben even te wakker om hierin te trappen, Ton, maar leuk geprobeerd.

Het verhaal van dat we allemaal onze eigen werkelijkheid creeëren, dat weet iedereen die zich in spiritualiteit verdiept. Dat weet en herkent Joanan daarom dus ook. En hij weet als geen ander van de Christusgeest, die hij zelf ontmoet heeft.

Het was vooral dat element dat mij opviel als één van de dissonanten in je verhaal. Niet dat Yeshua geen verlichte zou zijn, dat was hij zeker. Maar dat jij opeens over Hem schrijft, over degene die voor een aantal andere mensen op deze site zo belangrijk is, maar over wie ik jou niet eerder met een woord over heb zien schrijven... Dat kan aan mij liggen. Daar kan ik overheen gelezen hebben. Maar het was nu een opvallende onderbreking in je betoog.

Vervolgens betoog je dat niemand moest denken wakker te zijn, want dat was niemand. Toch schrijf je je column alsof je de lezer wil laten geloven dat jijzelf wel een wakkere verlichte zou zijn. Maar dan wel alleen jij, en iedereen die dat ziet natuurlijk. Iedereen die dat niet ziet, die droomt. En iedereen die ziet dat jij wakker bent, die is wakker. Dat was je bedoeling toch, met deze column?

Droom maar lekker verder, Ton. Want ik denk niet dat Joanan er uiteindelijk in zal trappen te geloven dat Christus op Baudet of Trump zou stemmen als hij in deze tijd geleefd had. Nee, ik weet het, daar ging je column ook niet over. Ogenschijnlijk althans niet.

Gelukkig Nieuwjaar gewenst voor iedereen die op deze site schrijft en leest!

PS We worden allemaal klaarwakker als we dood zijn.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
31 december 2017
Hiermee heb je bewezen, dat je een New Age kenner bent, een ziener en een Godingelijke. Ik heb het met veel respect voor jou gelezen. Je hebt jezelf namelijk helemaal leeggewerkt, als een sinaasappel uitgeperst. Zelfontlediging is namelijk dé sleutel tot verlichting. Knap werk, Ton, en ik ben het helemaal met jou eens! Je bent inderdaad een Ontwaakte. Je kritiek op de huidige cultuur is vlijmscherp terecht. Werkelijk fantastisch edelmoedig hoe je de massamedia-instrumenten aanpakt en afzeikt. Alle wereldse leiders slaan de plank volkomen mis! High-five, kameraad! (-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)