Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Tweedekamerdebatje

Gisteren zag ik een stuk van een Tweede Kamer-debatje. De PVV probeerde minister Ollongren ervan te overtuigen dat twee in Turkije voor terrorisme veroordeelde mensen niet moesten worden toegelaten in Nederland. En als we het al doen, moesten ze in de gevangenis in.

Daarna kwam een SP'er die vond dat bedrijven die olietankers de haven uitsturen en op zee afval lozen zwaar beboet moesten worden. De staatssecretaris die daarover ging moest dat maar regelen.

Het antwoord was twee keer gelijk. We moeten de procedure volgen. Je mag niet zomaar mensen opsluiten in Nederland en je mag geen boetes geven voor iets wat niet verboden is. Natuurlijk hadden de Kamerleden dit kunnen weten. Het ging hen er helemaal niet om, om dit te zeggen. De PVV hoopt waarschijnlijk dat één van de twee terroristen over een paar jaar een aanslag gaat plegen, zodat zij kunnen zeggen: we hadden al gewaarschuwd! En anders ging het er alleen maar om dat ze wilden aangeven wat de wet zou moeten zijn.

Ik ben zelf geen voorstander van het baseren van een verdediging op een procedure, maar wel dat procedures gevolgd worden. Dat is belangrijk. Er is geen betere bescherming van vrijheid mogelijk dan een overheid die zich aan regels houdt. Geen betere bescherming dan een politie die zich houdt aan regels voordat agenten door straten rennen en mensen doodschieten of in het cachot gooien.

Als de PVV en de SP andere regels wil, moeten zij proberen wat Kamerleden kunnen: wetten aanpassen. Zij zijn door ons gekozen om procedures aan te passen. Als hun de procedure niet bevalt, moeten ze ten strijde trekken tegen de procedure en niet tegen de minister of de staatssecretaris. Zij moeten geen mensen de gevangenis ingooien die niet veroordeeld zijn en geen bedrijven boetes opleggen die volgens de wet niets fout doen. De PVV en de SP willen niet dat zij zonder wet en zonder tussenkomst van de rechter worden verboden. Zij willen zelf vrij zijn van willekeur. Dan moeten zij dat ook een ander gunnen.

En afgezien daarvan: sinds wanneer vertrouwt de PVV de Turkse rechter?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 24 mei 2018


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 4 stemmen 155Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
25 mei 2018
@Ton, aangezien ik sterfelijk ben, ben ik het met je eens dat ik reddeloos verloren ben.
Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
24 mei 2018
ge*** ?
Naam:
Ton Hettema
Datum:
24 mei 2018
Beste Jan, als je geen animaal instinct hebt om je onderscheid tussen hautaine, afstandelijke, hypocriete oplichters en oprechte primair reagerende betrokkenen op te baseren, ben je reddeloos verloren in het beoordelen van wat wel en wat niet waar is in het lachspiegelpaleis waarin de toneelstukjes van onze volksvertegenwoordiging worden opgevoerd..
Naam:
Fred
Datum:
24 mei 2018
Ge*** Jan en dat weet jezelf ook wel, deze partijen vinden altijd die smerige kadaverdiscipline tegenover zich. Kokette dames en hooghartige heren dulden geen kuitenbijters. Er worden vieze spelletjes gespeeld om maar te kunnen deugen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)