Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het Nederland Energie Bedrijf

Nederland is een prachtig land: breede rivieren, die traag door oneindig laagland gaan en zo.

Energieke mensen, fijn klimaat, de schouders eronder, doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, we benne op de wereld om mekaar om mekaar te hellepe niewaar, samen carnavallen, samen juichen en treuren voor het enorme tv scherm op het Leidseplein, bloemenzeeën kaarsjes en tonnen pluche knuffels bij aanslagen of ongelukken, elke avond vers kijkvoer op de platte buis, overdag op de kantoortuin achter de laptop doen alsof je werkt, ochtend en avond in de file lekker meebrullen met de radio, in het weekend naar de AH of de Jumbo en de slijter voor proviand en zondags naar voeballuh, in juli 3 weken weg met de sleurhut naar camping zonnebrand op costa smeeralda, eens in de vier jaar een hokkie rood maken en verder lekker kankeren, dagelijks krantje in de bus met je eigen verse mening, twintig koi karpers in je eigen aangelegde tuinvijver, lekker barbiecueën met je dikgepenste buren, kinders naar de mavo of havo waar ze leren wat Nederland groot heeft gemaakt, van alles wat je hebt, koopt, ziet, tankt, doet, wil, een stevig bedrag storten in de bodemloze put van de Betalingsdienst, enzovoort..

Dan hebben we het nog niet over duizenden andere instituten, voorzieningen, regelingen, instellingen, ondernemingen, verbanden, verenigingen, activiteiten, initiatieven, commissies, expertises, bezigheden, kunstzinnigheden, inspanningen, ontspanningen, organisaties, belevingen, projecten, uitvindingen, uitvoeringen, plannen, samenwerkingen, ontwikkelingen, waar heel het energieke volk van Nederland zich individueel en collectief voor inzet.

Wat me bevreemdt en bevraagtekent bij deze opsomming, is dat niemand zich lijkt af te vragen waar die energie die mensen zo energiek maakt vandaan komt.

Voor dit soort vragen kun je bij niemand en niets anders terecht dan bij de onvolprezen website van nederlands punt nl, waar weliswaar een menigte inzenders van het hierboven genoemde kaliber z’n waardevolle bijdrages schrijft en leest, maar waar gelukkig een grote tolerantie bestaat voor excentrieke burgers die als de mollen tunnels graven onder de fabriekshallen en kantoorpanden waar geen koffie automaten staan, waar geen tl-buis ooit heeft gebrand, waar de stille ondermijning plaatsvindt die ooit de bestaande zelfvoldaanheid van een tot ondergang gedoemd volk tezamen met haar trotse torens zal doen instorten.

De energie die energieke Nederlanders zo energiek maakt, wordt namelijk geleverd door de naamloze firma die zich bevindt onder en in de grond van het deel der Aarde dat wij Nederland noemen, maar die in feite bestaat en opereert buiten de taalwolk die door mensen voortdurend om zich heen wordt geblazen.
Die bron-energie móet er wel zijn voordat de mens spreekt of woorden denkt, omdat hij/zij anders geen fut had om dat mee te doen (spreken en denken).
Die energie moet er ook al voortijdig zijn om de functies van het menselijk lichaam/geest conglomeraat van de basis elektriciteit te voorzien die alle inwendige systemen op het basis spanningsniveau houdt dat nodig is om levend te zijn; en niet dood.

Voor dit soort excentrieke artikelen bestaat maar één site: nederlands.nl.

Schrijver: Ton Hettema, 14 juli 2019


Geplaatst in de categorie: natuur

3.9 met 7 stemmen 406Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
15 juli 2019
Juist!
Naam:
Karel Jong
Datum:
15 juli 2019
De helft van deze column bevat met enig cynisme doordrenkte open deuren over de Nederlanders als sukkelige kuddedieren. Sinds de jaren zestig al zo vaak vertoond en opgeschreven, dat het niet anders kan, dat de columnist deze herhaling van typeringen niet echt positief bedoelt. De oplossing waar de bron van energie vandaan schetst de schrijver in enkele min of meer zwaarmoedige overpeinzingen, welke niet direct helder (bij mij) binnenkomen. Op zich is de koppeling identiteit en bronnen van energie een uitdagend thema. Wellicht kan de auteur nog eens rechttoe rechtaan, bij wijze van experiment, een beschouwing hierover bijdragen. Liefst zonder afgekloven typeringen en resulterend in enkele conclusies van vlees en bloed. Aan de kennis van deze columnist zal het toch niet liggen.
Naam:
Max
Datum:
14 juli 2019
...heerlijk, Nederland B.V.
van plebe- en patjepeërs
ten voeten uit geëtaleerd
voor onze ogen uitgespreid

...met aan de Zeeuwse kust JP
'waar blijft die boerse koppigheid,
mentaliteit van VOC?'...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)