Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Verhaal de Grote

Soms is een verhaal te groot om te worden afgebroken.

De Dom van Aken is zo’n verhaal. Het is de Dom waar Karel de Grote op 25 december 800 tot keizer werd gekroond. Hij was daarmee de opvolger van de keizers van Rome, de keizer van het Westromeinse Keizerrijk. Sinds 800 is er van alles aan veranderd, maar de eenvoudige marmeren troon waar Karel op zat toen de kroon op zijn hoofd werd gezet, staat er nog steeds.

Dat het gebouw niet mag worden afgebroken, is duidelijk te zien. Er zijn allerlei onderdelen aan toegevoegd, maar de kern is nog steeds de plaats waar Karel de Grote ooit liep, bad en gekroond werd. Wie dat niet weet, ziet een van de gekste kerken ter wereld: een ratjetoe aan bouwstijlen. Romaans, hoog Gotisch – gekroond met een tamelijk eenvoudige, bijna armelijke toren die een minder historische kerk niet zou misstaan, maar hier duidelijk niet bij hoort. Dit wordt nog benadrukt door een loopbrug van de toren naar het bovendeel van het Romaanse deel van de Dom.

Steeds weer zijn er nieuwe architecten bijgesleept. Steeds weer moest de pracht en praal, de geschiedenis van de Dom en dus van de stad worden benadrukt. Alsof de Dom zelf nog niet genoeg is, staat op het marktplein voor het stadhuis, dus niet bij de Dom, een standbeeld van Karel de Grote in een 16e-eeuws harnas. Men had in die tijd het gevoel dat de grote held uit het verre verleden nog iets van de grandeur van het verleden aan de 16e-eeuwse stad kon verlenen.

En nu is het niet anders. De herinnering aan Karel de Grote wordt nu weer uit het graf gehaald om aan te tonen dat hij de eerste grondlegger van een verenigd Europa was. Alle onderlinge oorlogen tussen 800 en nu worden even vergeten. Aken, zo vertelt Aken-promotie, is het begin van Europa. Karel de Grote is de eerste Europeaan.

Het verhaal is te groot om te worden afgebroken. Maar er wordt wel van alles tegen aan gezet. Uit alle tijden. Naar de wensen van die tijd. Zoals Karel in de 16e eeuw tijdens de dertigjarige oorlog een succesvolle legerleider was die een einde aan alle oorlogen maakte, zo is hij nu de grote politicus die een begin van de nieuwe vrede inluidt.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 12 september 2019


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.3 met 3 stemmen 183Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)