Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

SPORT IS ONGEZOND

Afgelopen week. Ik meende 23 september zag ik Anna Gimbrere als tafeldame meedoen in de DWDD. Natuurlijk blijf je dan kijken. De natuur is immers niet voor niets mooi, er mag gerust naar gekeken worden.
En het is nog een heel slimme dame ook. Wat haar was opgevallen deze week, was dat een wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen, dat intensief sporten gewoon ongezond is. Een snelle stofwisseling schijnt de lichaamscellen ook sneller te verouderen.
Dus is het beter om te wandelen in plaats van hard te lopen. Altijd aan het werk is niet aan te raden – niksen is het nieuwe mindfulness.

Eigenlijk oud nieuws toch, kijk maar om je heen.
Ten eerste in de sport zelf, die jongens en meisjes die bezig zijn op de toppen van hun kunnen. Kan niet gezond zijn. Neem alleen al sommige voetballers. Velen van hen, nog jonge jongens zijn ver voor hun dertigste al behoorlijk kaal en dat duidt toch op een vroege veroudering, lijkt me. Vroeger op het werk was het bijna iedere maandag weer raak, had iemand weer een doodschop gekregen of hersenschudding opgelopen en meldde zich dan een paar dagen ziek. Ach in de toenmalige ambtenarij kon dat toen nog. Nu kom je er niet meer mee weg. En vele zijn van top tot teen – meeste de top vol getatoeëerd. Dus blijkbaar verouderen de hersencellen ook in rap tempo.

Ach, laat ik maar niet naar een ander wijzen. Zelf heb ik misschien ook wel eens iets te intensief gesport. Zaalvoetbal, fietsen, marathonlopen, met gewichten klooien. Gelukkig heb ik het gedaan voor zover ik zelf leuk vond en in eigen tempo. Het fietsen bestond uit toerfietsen in m’n eentje, geen opjagen door clubgenoten – nee ook veel genieten van het prachtige Drenthe. Maar toch kreeg ik later wel last van m’n nek en is mijn rug ook een zwak punt geworden.

Wat het intensieve werken betreft, hoef ik alleen maar naar enkele broers, die in de bouw hebben gewerkt, te kijken. Ze hebben nu pensioen, hopelijk genieten ze ervan. Maar echt geloof me, die jongens zijn gesloopt – werkten onder te hoge druk en dan kregen ze vlak voor hun AOW/pensionering te horen dat ze nog enkele jaren extra door moesten werken ook.

Te intens sporten en te intens werken is niet goed. Geloof me maar en dat zonder een uitgebreid gesubsidieerd onderzoek (wat je trouwens wel jaren door kunt blijven doen)in te stellen.
Nee, gewoon door je ogen gebruiken – goed om je heen te kijken en te zien.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 28 september 2019


Geplaatst in de categorie: welzijn

4.0 met 1 stemmen 296Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)