Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lachgas niet om te lachen

Lachgas – distikstofmono-oxide - via een ballon ingeademd veroorzaakt een korte roes, waarbij de gebruiker lacherig kan worden. Populair als partydrug.

Je kan er zuurstoftekort door krijgen, hoofdpijn krijgen, je bewustzijn verliezen, verlammingsverschijnselen opdoen en het kan verslavend zijn en bij frequent gebruik zenuwschade veroorzaken.
Rijden onder invloed van lachgas is gevaarlijk en zou onlangs voor verkeersdoden hebben gezorgd.

Het is een goedkoop middel: het wordt verkocht voor zo’n 2 euro per ballonnetje. Lachgas in patronen voor slagroomspuiten kost 50 cent, maar bij direct gebruik kunnen ze je lippen en longen bevriezen.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Blokhuis (CU) wil een verbod op het recreatief gebruik van lachgas invoeren. Niet onlogisch als je op de gevaren van het gas let, maar ik denk dat gebruikers van alcohol misschien wel eerder in aanmerking komen om door de CU-bewindsman afgeholpen te worden van hun verslavende middel dat jaarlijks duizenden slachtoffers maakt.

Wat zegt de branchevereniging van lachgasleveranciers?
Zij pleit voor een leeftijdgrens, kleinere verpakkingseenheden, geregistreerde verkooppunten, waarschuwingen op verpakkingen en voor voorlichting.
Maatregelen die bij het tegengaan van roken geen zoden aan de dijk hebben gezet.

Het lijkt mij heel duidelijk dat de branche niet staat te lachen bij het plan van Blokhuis.

Blokhuis wil uitzonderingen maken voor de horeca (slagroom), de technische industrie (motoren) en de zorg (ooit als narcosemiddel in gebruik). Doorverkopen mag niet.

Ik pleit voor afschaffing van het lachgas, op voorwaarde dat het ministerie meer aandacht geeft aan lachcursussen.
Want zoals mijn oma en Toon Hermans zeiden: een dag zonder lach is een verloren dag.
Ik herinner me lachsessies van de dermatoloog Dhyan Sutorius. Als lachgoeroe wist hij een grote groep van een geforceerde lach te laten overgaan naar een spontane lachsalvo waar geen eind aan kwam. Goed voor het immuunsysteem vertelde de lachgoeroe en voor het ontspannen genieten van het leven in het algemeen.

Misschien kan Blokhuis geld vrijmaken voor lachscholen in alle grote steden in Nederland. Om samen weer meer te kunnen lachen zonder gas en drank.

Schrijver: Arthur de Kromme, 16 juni 2020


Geplaatst in de categorie: welzijn

4.7 met 7 stemmen 562Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
17 juni 2020
Mijn vrouw heeft een leerling die haar examen heeft verprutst doordat ze een week beroerd was van lachgas.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)