Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Baudet

Laatst kreeg ik een boek over de heer Baudet, u weet wel, dat grappige Kamerlid dat Latijn spreekt. Hij is zeker een kleurrijke man, ware het niet dat hij het woord boreaal niet alleen bekend heeft gemaakt, maar ook een nieuwe methode om aan te geven dat blanken beter zijn dan andere mensen.

Dus in die zin is hij een kleurarme man.

Uit het boek komt iemand in beeld die overal toegang heeft gekregen, waar ik ook wel toegang zou willen hebben. Hij heeft een proefschrift aan de universiteit van Leiden mogen schrijven – ik moest het als externe doen, hij heeft zelfs een aanstelling aan een universiteit in Italië gekregen en mocht zelf zijn onderzoek inrichten - ik doe hetzelfde in mijn vrije tijd. Hij heeft diverse boeken geschreven en mocht ze aanprijzen op televisie – ik heb alleen de website van de universiteit Twente gehaald en een melding in Binnenlands Bestuur. Hij is politicus geworden – ik mocht alleen ergens onderaan de lijst staan.

Kortom: hij heeft alle succes gehad die ik mijzelf wel toewenste maar toch ben ik niet jaloers. Ik zou zijn boeken niet hebben willen schrijven, de kwaliteit van zijn proefschrift staat tot de dag van vandaag ter discussie en als politicus voert hij een partij aan waarmee ik met de beste wil van de wereld niet eens wil samenwerken – laat staan erbij horen. Hij heeft prima succes in zijn carrière en meer geld bij elkaar gekregen dan dat ik ooit zal doen, maar ik heb niet de indruk dat hij het heeft verdiend. Zijn bluf is vele malen beter dan die van mij.

Daarin is hij mijn meester. Ik kan niet zoveel onzin uit mijn mond krijgen als hij dat kan. De enige overeenkomst tussen hem en mijzelf is dat we allebei onafhankelijk denkers zijn. En beiden willen we bewonderd worden door een publiek. Maar, en daar scheiden onze wegen, ik wil daarna ook weten wat mijn publiek wil en hij niet. Zijn publiek juicht en het mijne trakteert me op kritische opmerkingen. Toch wil ik nooit ruilen.

Hij heeft meer euforie en ik meer geluk.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 14 januari 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 2 stemmen 122Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 januari 2021
Ik was die protserige ijdeltuit net even helemaal vergeten...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)