Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rust

In lang vervlogen tijden hadden mensen nog rust. Wij weten niet meer wat dat is, rust. Rust is bijvoorbeeld dat als je opstaat, je niets hoeft te doen. Je kunt je wassen, aankleden en rustig ontbijten, maar zelfs dat hoeft niet. Misschien moet je naar de WC, maar in die lang vervlogen tijden hoefde je daarvoor niet een WC op te zoeken, maar liep je het bos in en deed daar je behoefte.

Die rust is al lang geleden verdwenen, maar de laatste jaren is er nog veel meer rust verdwenen. We moeten nu al decennia lang tijdig opstaan, wassen en aankleden, ontbijten en tijdig vertrekken om op ons werk aan te komen. En wie kinderen heeft moet er ook nog voor zorgen dat die op tijd naar hun school vertrekken, tenminste, als je jezelf niet hebt gedwongen dat je ze zelf naar hun school brengt voordat je doorgaat naar je werk.

De rust die in deze manier van opstaan zat is ook al weer verdwenen. Het is nu nog erger. Je gaat niet meer naar je werk, maar je pakt direct na het wakker worden je mobiele telefoon en gaat na of je nog appjes hebt, waar je nu op moet reageren. Als je dat niet doet, weet je, gaat er iets mis. Mensen beginnen al te werken voor ze naar hun werk gaan. Vandaar dat sommige werknemers graag zien dat je thuis werkt – dat spaart reistijd die je mooi kunt gebruiken om alvast te gaan werken.

Je hoeft je zelfs niet meer te wassen en je ontbijt eet je achter je computer op. De markt voorziet ook nog in knijpzakjes waarin een volledig (te vet en te zoet) ontbijt zit, zodat je daar ook geen tijd meer aan hoeft te besteden. Maar natuurlijk wel aan Facebook. Daar heb je nog een residu aan sociale relaties, ‘vrienden’ die je verder niet kent, maar die je wel lastig vallen met ouderwetse roddel en achterklap – maar dan van een type die niet ingaat op een handeling van deze of gene achter het fietsenhok, maar over de handeling van een staatshoofd die vast heel nare dingen met ons voorheeft – tenzij het een dictator is, omdat die dan dit soort roddel en achterklap verbiedt.

Het werk en de wereld is onze privésfeer binnengedrongen. Vrienden zijn vervangen door ‘vrienden’. Je kunt niets meer vertrouwen. En zo verdween de rust uit ons leven.

Schrijver: Jan R. Lønsing
29 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 1 stemmen 132Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)