Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het leger van de Barbertjes

Wie is Barbertje? Dat is de grote vraag bij de aardgasbevingsenquête in alle talkshows van Nederland. Barbertje is de schuldige die ze aan de mediagenieke schandpaal kunnen hangen. Maar Barbertje, zo geef ik u op een briefje, Barbertje geeft niet thuis.

Iedereen wijst naar een ander. Shell en Esso moesten vanwege hun aandeelhouders winst maken. Dat doen ze door het Groningse gas uit de grond te halen en zo weinig mogelijk huizen te repareren. Voor dat laatste gebruiken ze de methode van vertragen en lastig vallen. Als je mensen maar lang genoeg lastig valt en het aanpakken van de problemen uitstelt, bestaat de kans dat je de duurste oplossing kan ontwijken en als het meezit hoef je helemaal niets te doen. Monumentale panden, bijvoorbeeld, moet je eerst grondig laten verkrotten en zo gauw afbreken de enig mogelijk oplossing is, haal je de sloophamer. Dat is goedkoper dan jaar in jaar uit herstellen totdat alle schade is hersteld.

En de trauma’s van mensen? Valt toch niet uit te rekenen.

De ambtenaren van de Rijksoverheid wijzen eensgezind naar afspraken die met de olies zijn gemaakt, dus ook zij hebben geen schuld. Ze weigeren zelfs te zeggen dat ze met pijn in de buik naar huis gingen, zoals bij de toeslagenschandaalenquête nog wel werd toegegeven. Nee, de ambtenaren hebben volgens de ambtenaren geen schuld. En ook de ministers niet, vinden de ambtenaren en de ministers.

En de Groningse politici stralen de een na de ander hun onmacht uit. Of ze nu van de PvdA, de SP of het CDA zijn, ze kwamen er niet door. Natuurlijk vroegen ze om geld, zeggen ze in een wanhopige zoektocht naar begrip, maar we kregen het niet.

Alleen Wiebes, dat was de enige in Den Haag die er nog iets van begreep. En nu Vijlbrief. Het begint ze daar te dagen, maar dat zijn eenlingen in de woestijn. Ze kunnen roepen wat ze willen, maar het gaat niet helpen.

De Groningers in het aardbevingsgebied - waar ik niet woon - vertrouwen de overheid niet meer. Helemaal niet meer. Vijlbrief wil dat herstellen, maar dat gaat hem niet meer lukken. Het vertrouwen is zo grondig weg, dat het bij deze generatie Groningers niet meer terug komt. Ik woon er niet. Bij mij zou het nog wel kunnen lukken. Ik droom in mijn meest optimistische dromen dat het Vijlbrief gaat lukken dat tenminste ik weer vertrouwen krijg.

Maar als ik wakker ben. Dan niet.

Er zal geen Barbertje hangen. Ook Rutte niet. Er is ook geen Barbertje. Er is een heel leger Barbertjes en die zijn sterk en machtig en zullen voorkomen dat de aardgasbevingsenquête ergens toe leidt.

Schrijver: Jan R. Lønsing
13 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 3 stemmen 165Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ben Noordeling
Datum:
14 oktober 2022
Een pragmatische (politieke) aanpak lijkt mij op korte termijn toch niet onmogelijk Jan. Het hangt een beetje af van hoe we de winter doorkomen. Redden we het met het gas? Zo niet dan gaan de kranen weer open in Groningen en zal er “plotseling” ruimte zijn om de getroffen Groningers zeer ruimhartig en snel tegemoet te komen. Nood breekt wetten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)