Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Referendaris

Het lijkt er op dat de dreigende ambtenarenstakingen van de baan zijn. Onze rotzooi wordt gewoon weer door huisvuilambtenaren opgehaald en als er brand is komen brandweerambtenaren blussen. Alleen bij de belastingdienst sputteren ze nog tegen, ach ja, die moeten erg wennen, het was altijd némen en nu moeten ze ineens gaan géven: zorgtoeslag, huurtoeslag, etc. Elke kleuter had kunnen voorspellen dat zoiets fout zou gaan, computerproblemen, ja, ja, mentaliteitsproblemen!

Dat deed mij denken aan mijn tijd bij de Sociale Dienst in Enschede. Een kapper, die zijn hele leven had geploeterd, werd vreselijk op de huid gezeten door een ‘adjunct-commies der belastingen’, tenminste, zo ondertekende deze ‘collega-ambtenaar’ zijn dreigbrieven. Mijn kapper kampte met doodzieke longen – stofhaartjes – én met zijn ego. Voor zijn kinderen wilde hij niet weten dat zijn kapperszaakje én hij ten dode waren opgeschreven.

Bij huisbezoek mocht ik van hem niet zeggen dat ik bijstandsambtenaar was, hij noemde mij een verzekeringsagent en ik speelde zijn spel mee. Ik was inmiddels al opgeklommen tot Commies A, niet dat ik die ‘titel’ ooit gebruikte in die geitenwollensokkencultuur, maar er zijn van die momenten… Ik schreef dus een ‘stevige’ brief aan mijn ‘collega de adjunct-commies der belastingen’ en ondertekende, lekker arrogant, met: Commies A der Gemeentelijke Sociale Dienst.

Binnen de kortste keren waren de aanslagen van tafel, werden regelingen getroffen en was mijn kapper verlost van de pesterijen van die ‘adjunct-commies der belastingen’. Ikzelf was tot de verbijsterende ontdekking gekomen dat een rang alleen een rang is, als er een rang op staat en een hogere rang verschaft macht. Dus ik verdiepte mij in de ambtelijke rangen en standen, want met mijn opleiding, kennis en ervaring zou ik – bij leven en welzijn – toch minstens referendaris kunnen worden.

Ik had geen flauw idee wat dat woord betekende – nu nog niet trouwens - maar het klonk mij als muziek in de oren. Je zal maar op een dag thuis komen en tegen je vrouw zeggen: ‘Schat, ik ben zojuist bevorderd tot referendaris’. Met volle energie stortte ik mij op mijn carrière en kreeg jaar na jaar mijn bevordering, nog even en dan was ik toch eindelijk referendaris!

En toen ontdekte men helaas in ambtelijke kringen het fenomeen functiewaardering, rangen werden schaalnummers en al die deftige oude benamingen werden afgeschaft. Kortom, één jaar voor mijn bevordering tot referendaris, bleek die rang te zijn veranderd in schaal 11. Ik zal dus nooit referendaris worden, toch jammer. Maar die zak van de belastingdienst ook niet en dat is een hele troost!

Schrijver: Watze Elgersma, 27 april 2007


Geplaatst in de categorie: werk

4.7 met 18 stemmen 1.330Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)