Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Allerhande

Onze (inter)nationale grootgrutter, die allang niet meer op de kleintjes let, geeft een maandblad uit, dat in alle filialen gratis klaar ligt om te worden meegenomen, Allerhande genaamd. Nu heeft die naam voor mij een bijzondere betekenis, die ik even moet uitleggen. Ik ben opgegroeid in een bakkerszaak in Leeuwarden, om precies te zijn mijn ouders hadden een brood-, koek- en banketbakkerij. Ik kan dan ook geen bakkerij voorbijlopen zonder de geur van versbakken brood op te snuiven, heerlijke jeugdherinneringen…

Maar soms vraag ik mij ook wel eens af waar mijn liefde voor taal en gedichten vandaan komt en dan komen andere jeugdherinneringen bovendrijven. Want mijn vader had bij ons op een wand in de winkel een vers laten aanbrengen, waarvan ik de herkomst nog steeds niet heb achterhaald. Misschien dat u mij verder kunt helpen. Het vers gaat zo:

Ik bak zo goed ik kan en laat een ieder wensen
De zegen komt van God, de gunst van goede mensen
Al had ik Salomo’s wijsheid en Gideon’s gewin
Dan bakte ik nog niet naar een iegelijk zijn zin.

Het vers was door een plaatselijke schilder fraai gekalligrafeerd en uitgevoerd in een prachtige, maar wellicht volstrekt onjuiste, ‘Oudhollandse’ schrijfwijze: “Ick back so goet ick kan”, enz. De goede man maakte destijds overigens minder fouten dan de gemiddelde Nederlander die tegenwoordig een simpel tekstje moet schrijven. Maar goed, als u dit vers herkent en weet wie de dichter is, laat het mij dan weten. Ik denk overigens dat de oorspronkelijk tekst heeft geluid: “Ick mael so goet ick kan”, maar nu even terug naar dat woord: Allerhande.

Mijn vader bakte verschillende soorten koekjes: Weesper moppen, Arnhemse meisjes, bitterkoekjes, kletskoppen, bokke(n)pootjes, krakelingen, soesjes, etc. Als je allerhande van die koekjes bij elkaar in een zak stopte, dan noemde mijn vader dat logischerwijs: Allerhande. Wij, mijn broer en ik, moesten als snotapen van een jaar of twaalf, vaak bestellingen bezorgen bij klanten en als daar een half pond Allerhande bij zat, dan wisten wij, we gaan een vette fooi vangen.

Want onze Allerhande was beroemd in Leeuwarden en omstreken en werd doorgaans alleen bezorgd in de betere kringen. Helaas is mijn vader een beetje dom geweest, hij had die naam Allerhande natuurlijk moeten laten registreren als ™, want dan was hij niet arm gestorven en dan had ik niet op mijn 62ste nog moeten werken voor de kost! Dan had ik nog vét allerhande ‘rechten’ kunnen vangen van onze (inter)nationale grootgrutter!

Schrijver: Watze Elgersma, 24 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.0 met 11 stemmen 786Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)