Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ex-comité

Ik bid dat met de parade van prominenten de 15 minutes of fame van EJ voorbij zijn. Instinctief vond ik deze afvallige gelkop van de PvdA al niet erg sympathiek, maar nu ik weet wie zijn vrienden zijn, is mijn geloof in de oprechtheid van de zaak definitief over.

Het is een fraaie lijst van neo-conservatie opportunisten en ijdeltuiten die de ex-moslims een warm hart toedragen. Geert Wilders tekende ook en dat is opvallender dan het op het eerste gezicht lijkt, omdat de steunverklaring niet alleen het recht om een geloof af te vallen bepleit, maar ook de vrijheid om een geloof te kiezen. Dus ook de islam. Als Geert in de Kamer nog eens over het verbranden van de Koran begint, hoeft de oppositie alleen maar even met deze steunverklaring te wapperen.

Maar waar ik het eigenlijk over wilde hebben is de absurde neiging tot comitévorming. Heeft u vandaag, gisteren of 60 jaar geleden iets naars meegemaakt? Richt een comité, stichting of vereniging op. Geldt ook als uw ouders, grootouders of buren iets is aangedaan. Het comité als oplossing voor alle pijn en het door vele therapeuten opgegraven onverwerkte leed. Is het comité een beetje assertief, dan zit er misschien ook nog wel een leuke schadevergoeding in.

Het gaat mij er niet om mensen het recht te ontzeggen elkaar op te zoeken. Gemeenschappelijke zaken verbinden en verbroederen. Maar zodra er een organisatievorm aan wordt gekoppeld, ben ik op mijn hoede. Wanneer het comité aan macht en belang wint, zal het de samenleving versplinteren, polariseren, onoverzichtelijker maken en de belangen van anderen overschreeuwen.

Daarom zeg ik: comité nee! Maar steun mij daar alstublieft niet in, want voor je het weet heb ik Joost Zwagerman als ‘vriend’.

Schrijver: Harry van Dooren, 12 september 2007


Geplaatst in de categorie: religie

2.9 met 11 stemmen 513Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
harry van dooren
Datum:
13 september 2007
Email:
hvandoorenzonnet.nl
Beste Luis,

'IJdeltuit' zou je als een aantijging kunnen opvatten, een subjectieve kwalificatie (met uitzondering van Antoine Bodar die ijdeltuiterij tot kunst heeft verheven). Wat betreft de Neo-conservatieven, ik denk dat de mensen op wie ik doelde, die schoen met trots zullen aantrekken. Verder wil ík Joost Z. niet als vriend, maar dat is uiteraard persoonlijke voorkeur (afkeur in dit geval). Dit betoog ging over instinctieve weerzin, per definitie niet erg geschikt voor feitelijke onderbouwing.
Naam:
Luíz Indepels
Datum:
13 september 2007
Herman Philipse, Paul Cliteur, Theodor Holman, Thomas von der Dunk, Paul Frentrop, Ciska Dresselhuys, Antoine Bodar, Hans Teeuwen, Vincent Bijlo, Mient-Jan Faber, Nelleke Noordervliet, Dick Zwaab. Opportunisten? IJdeltuiten? En Joost Zwagerman. Is dat een besmet figuur of zo? Ik zou zulke aantijgingen beter onderbouwen.
Naam:
geert kruideren
Datum:
12 september 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Wat dacht je van een comité tot afschaffing van alle comité's?
Was het maar weer oorlog!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)