Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bang

Laten we eens wat relativerends zeggen over terrorisme: heel erg levensbedreigend is het niet. Deze eeuw vielen er wereldwijd jaarlijks zo’n 3700 doden door terroristische daden tegen 15 miljoen slachtoffers van hart- en vaatziekten en 1,4 miljoen verkeersdoden.

Ons eigen bange landje heeft nog veel minder te duchten van de onzichtbare vijand. Er is niet eens een aparte statistiek voor. De kans om omgelegd te worden (zonder naar het motief te kijken) is 0,13%. Het merendeel in deze categorie heeft verkeerde familie of deed zelf stoute dingen in een misdadige omgeving. De kans om bij een verkeersongeluk om het leven te komen is vijf keer groter, maar dan hebben we het nog steeds over procenten achter de komma.

Natuurlijk heeft iedereen het recht om bang te zijn voor de ontploffende Arabier, maar angst is slecht voor je rikketik en daarmee zijn we meteen bij een serial killer van formaat: 33% kans dat u sterft aan een slecht functionerend hart of rammelende vaten. Kanker zaait ook dood en verderf (29%) en anders stikt u er misschien wel in (luchtwegen: 10% - steek er nog eentje op!). Zo zijn er nog tientallen gemene ziektes die het op uw leven hebben voorzien (14%). Reden genoeg om jezelf van kant te maken (1%).

Maar juist om die andere incidentele doodsoorzaken maken we ons graag druk: 0,00009% kans dat u door de bliksem wordt getroffen. De kans om de jackpot te winnen in de staatsloterij is ongeveer even groot.

Pieker niet teveel over Osama en zijn gesluierde vrienden. Stop peterselie in je oren voor de geblondeerde onheilsprofeet uit Venlo. Laat de auto staan. Ga fietsen of hardlopen. Eet eens wat gezonder en ga op tijd naar bed. En groet eens een man in een witte jurk, daar ga je niet dood aan.

Schrijver: Harry van Dooren, 3 oktober 2007


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.7 met 11 stemmen 622Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)