Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Tijd

Ik heb wat met de tijd, het is voor mij een ongrijpbaar iets. Iedereen die mij een beetje kent zal dit ook onmiddellijk beamen. Ik ben geen gelukkig bezitster van enige vorm van tijdsbesef dan ook en kom nooit, nou ja,…bijna nooit op tijd. Op de een of de andere manier lukt dit mij gewoon niet, ik denk altijd dat ik zeeën van tijd heb en moet me dan haasten. Nou moet ik er ook eerlijkheidshalve bij vertellen dat het soms ook wat te maken heeft met prioriteit. De Dikke van Dale heeft ook wat met de tijd, het heeft er wel vijf bladzijden aan besteed, er dus heel veel tijd ingestoken.

Je hebt allerlei soorten van tijd, maar het meest houd ik van zeeën van tijd, tegenwoordige tijd en de voltooide tijd. Zeeën van tijd lijkt me door het bovenstaande stukje geen uitleg nodig te hebben. De voltooide tijd heeft praktisch gezien mijn voorkeur, het is klaar, af en kun je wegstrepen. Opgeruimd staat netjes en heeft als bijkomend voordeel de reinigende werking van mijn bovenkamer. Enigszins jammer voor mij is, dat mijn partner niet zoveel heeft met de voltooide tijd. Hij begint in de tegenwoordige tijd aan een klusje, dan komt er een prioriteit en een calamiteit vervolgens is het klusje verleden tijd, maar geen voltooid verleden tijd.

Met de verleden tijd heb ik niet zo veel die tijd is geweest, het zijn onwrikbare vaststaande feiten geworden. Ik neem herinneringen en levenslessen mee uit de verleden tijd om ze te gebruiken in de tegenwoordige tijd. De tegenwoordige tijd en de aankomende tijd bruisen en zijn levendig, er kan nog van alles veranderen en gebeuren. Je lijkt die tijd in de hand te hebben, alsof je het nog kunt sturen. De aankomende tijd, is voor mij een geval dat onderhevig is aan mijn emotionele gesteldheid, het kan alle kanten op.
Soms ervaar ik de aankomende tijd als positief, spannend, vol verwachting en soms als tijdsdruk, want ik moet in de aankomende tijd nog zoveel doen. Tijdnood, eh,… de meest constante vorm van mijn zijn tijdens onze spitsuren. Tijdrovend, tijdverspilling, tijdslimiet, tijdstip, shittijd, tijdgebrek, tijdsruimte zijn voor mij woorden die ik in de ban doe, ze zijn te beperkend. Geef mij; kwaliteittijd, tijdschrift, tijdens, tijdmachine, tijdlelie en ik ben gelukkig. Tijdloos ben ik sinds gistermiddag niet meer dat is verleden tijd, ik kreeg toen een prachtig horloge van mijn man.
Ik zal hem braaf omdoen…..

Schrijver: Karin
Inzender: karin, 2 november 2007


Geplaatst in de categorie: tijd

2.8 met 6 stemmen 251Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)