Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Grafstemming

Is het een veeg teken dat begrafenisondernemer Zwarteveen een van de grootste adverteerders is op nederlands.nl? Onder de helft van mijn columns bungelt een zwevende grafkist vergezeld van de wat cryptische tekst: 'Het kan dus ook anders; maar het hoeft niet...' Alsof de firma Zwarteveen eventueel bereid is een homo te begraven zolang de uitvaart maar geen nichtenkermis wordt. (Deze interpretatie zegt vast veel over mij.)

Het zijn niet de vallende bladeren die mij bij het einde brengen, maar wetenschappelijk fatalisme. Deze week, afgelopen maanden en in de voorbije jaren zijn onze vooruitzichten niet beter geworden. Alles wat je doet of eet, bedreigt het bestaan. Zelfs denken is fataal. De somberaars onder ons hebben immers korter te leven, ook als ze niet onder de trein springen.

Knappe koppen vinden keer op keer nieuwe sluipmoordenaars: fijnstof, (anti-)oxidanten, alcohol, vergrijzing, CO2 en ga maar door. Nieuwsgieren zijn nooit te beroerd om deze killers aan de schandpaal te nagelen. De consument hijgt en hypt er wel achteraan.

Nog deze week is honing van zijn gezonde imago beroofd en in het verdachtenbankje beland (omdat je er kanker van krijgt) en blijkt zonnebloemolie onder de biefstuk opeens gevaarlijker dan boter. Dat eerherstel voor de zuivel wordt in de geest en het geheugen overschaduwd door het slechte nieuws: olie kost mensenlevens.

De omgekeerde hetzes zijn al even vermoeiend. Wat je wel moet doen om oud te worden en kanker te foppen. Wie om zijn hart denkt moet wel drinken, wie bang is voor Korsakov beter niet. Lief zijn tegen je ouders en natuurlijk op tijd naar bed.

Zelf ben ik al enige tijd vrij van angst voor eten. Het kan me werkelijk niet meer schelen hoe ik kanker krijg. Haal ik de 80 dan krijg ik het toch wel. Of niet - statistieken zijn immers even willekeurig als de schepper zelf. Maar soms benauwt mij de bangmakerij, die het zo goed doet bij fondsenzoekende wetenschappers en sensatiebeluste pers. Verbanden, achtergronden, mitsen en maren doen er niet toe.

Een topanekdote op dit punt was een bericht dat enige jaren terug de voorpagina van een krant haalde: 'Malt-whisky kankerverwekkender dan versneden whisky (blend)'. Het onderzoek klopte, maar wat het bericht niet vermeldde, was de benodigde hoeveelheid malt-whisky om in de gevarenzone te komen. Daar zou een gemiddelde drinker een levenslange dagtaak aan hebben en dan nog zou de lever het eerder begeven dan de kanker kans zou krijgen te woekeren.

Het leven is te kort om slechte whisky te drinken en bang te zijn voor alles wat op je bord ligt. Van leven ga je dood. Geniet ervan.

Schrijver: Harry van Dooren, 7 november 2007


Geplaatst in de categorie: overlijden

4.5 met 11 stemmen 652Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
11 november 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Nu ook weer, Harry: uit Mekka!
Naam:
Harry van Dooren
Datum:
7 november 2007
Email:
hvandoorenzonnet.nl
Zeker Geert. Die was wel een stuk overzichtelijker. Het was duidelijk uit welke richting 'het gevaar' kwam...
Naam:
geert kruideren
Datum:
7 november 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Herinner jij je de Koude Oorlog nog, Harry?
Toen waren we pas bang!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)