Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Stroom

Stroomstoring in Rotterdam. Het zet je wel even aan het denken over onze afhankelijkheid van stroom. Dat je computer het even niet doet, is tot daar aan toe. Hoewel het in mijn geval wel betekent dat ik niet kan werken. En een keertje in het donker naar het toilet gaat ook nog wel. Deze storing was overdag, dus je zit niet meteen helemaal in het donker.

Koffie en thee wordt ook lastig. Gelukkig kook ik op gas, dus dan heb je nog iets van een uitwijkmogelijkheid. Maar heb ik mijn fluitketel eigenlijk nog wel? Tegenwoordig heeft iedereen een waterkoker. Veel telefoons hebben tegenwoordig stroom nodig om te werken. Dan ben je blij als je mobiel is opgeladen. Om van de verwarming nog maar te zwijgen (werkt de stadsverwarming zonder elektriciteit?). Gelukkig was het niet koud.

Nou ja, het zijn natuurlijk allemaal moderne ongemakken. De BBC heeft eens een familie laten leven zoals in de negentiende eeuw. En dan blijkt het leven een stuk moeizamer zonder elektriciteit en warm en koud stromend water. Het is gewoon veel harder werken als je je warme water eerst zelf moet opwarmen. Of als je eerst een lamp moet vullen voordat je licht hebt. En dat is dan ook nog eens veel minder licht dan we gewend zijn.

Het voordeel is natuurlijk dat je zonder elektriciteit even een heleboel niet kunt: niet mailen, niet winkelen, geen radio, geen televisie. Alle moderne manieren om jezelf af te leiden doen het even niet meer. Zo kom je weer eens toe aan een boek, heb je weer eens tijd om na te denken of om gewoon even niks te doen. Voor eventjes is het zo gek nog niet, zo’n stroomstoring. Maar het moet natuurlijk niet te lang duren.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 16 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: welzijn

2.0 met 8 stemmen 272Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)