Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De gevoeligsten noemen ze gek

Chipkaarten die op hol slaan. Zorgverzekeraars die het vertikken je in te schrijven. Callcenters die je van het kastje naar de muur sturen nadat je eerst een voorkeuzemenu van 1 tot en met 9 doorliep. Agenten die je bekeuren omdat je een pakje boter van de stoep opraapt en in een afvalbak werpt. Service is uit. Niet zeuren moeten we. En betalen, vooral betalen.

In de jungle geldt het recht van de sterkste. Pak de zwakkeren, buig voor de sterkeren. Eet of je zult gegeten worden. In de maatschappij heerst beschaving. Dat wil zeggen, we doen of we beschaafd zijn. Lach hartelijk om de flauwe grap van je meerdere. Doe mee met pesten van een loser die door iedereen wordt gepest. Wie In is telt mee. Dus wees In.

Gewoontes, wetten, regels. Hoe je te handhaven out there? In bedrijf A zeg je U tegen de baas. In bedrijf B móét je Jij zeggen anders lig je eruit. De ene collega mag altijd te laat komen zonder dat iemand er iets van zegt, want ze is zes jaar geleden gescheiden. Gaat de andere door na vijven scheld je hem uit voor uitslover. Uit je kritiek op een dandy die niks presteert maar elk jaar een vette bonus opstrijkt, krijg je te horen dat je zeker jaloers bent. En regel 1 van de Grondwet Van In-zijn is: kritiek op succes = jaloezie = verboden.

Ook het spel kent regels. Heb je met tennis de verkeerde ribbel onder je schoen krijg je heibel. Maak je tijdens voetbal voor de grap een een-tweetje met de scheids geeft-ie je een rode kaart. Soms veranderen de regels tijdens het spel. Betaal je je hele leven voor je pensioen, gaan ze je pensioen korten.

Nogal wat mensen haken af. Verdwaald in het woud van wachtwoorden. Dolgedraaid van callcentertalk. Op weg naar het postkantoor de stop geknapt omdat het hele postkantoor was opgeheven. Ontslagen op het werk vanwege niet passen binnen het team, suf geluld op het UWV, murw gebeukt door de belastingdienst met zijn DigiD code en BSN nummer.
Ik heb iets ontdekt. De geharde mensen noemen we aangepast. Ze zijn niet inlevend en maken carrière. De gevoeligsten kunnen zich niet aanpassen. Ze worden gek genoemd en overnachten in de stationshal, in de kartonnen doos van de miele wasmachine van de aangepaste rijke.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 20 januari 2012


Geplaatst in de categorie: emoties

4.5 met 10 stemmen 354Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Mees
Datum:
20 januari 2012
en andere, schrijversgekken gewoon gevoelig?
Naam:
astrid
Datum:
20 januari 2012
Helaas is het allemaal waar: maar geweldig beschreven!
Naam:
Monique Methorst
Datum:
20 januari 2012
Email:
moi636yahoo.com
Zo dan, deze column staat.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)