Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Water

‘Voor het gebruik van water wordt € 12, - op de huur van uw volkstuin in mindering gebracht’, staat op de afrekening van 2012. Mijn inspanning om alleen nog gebruik te maken van regenwater levert me voordeel op. Geen vetpot, maar het gaat om het principe. Waarom kostbaar leidingwater gebruiken, als het niet hoeft? 120 Miljoen mensen in alleen al Europa hebben niet de beschikking over schoon leidingwater.

Maak gebruik van wat beschikbaar is. Dat geldt ook voor natuurijs en schaatsen: als het kan, moet het. Dat geeft schaatsen op natuurijs ook iets magisch. Je komt op plekken waar je anders niet komt, het dansend ritme van de verplaatsing van je gewicht van het ene been op het andere, het meeuwachtige geluid van de werking van de ijsvloer. Het heeft wat omdat het niet altijd kan. Omdat het niet hard genoeg vriest. Of omdat de dooi alweer op de loer ligt, zoals afgelopen weekend. De transformatie van een witte sprookjeswereld in de grauwe nattigheid zoals we hem doorgaans in onze wintermaanden kennen.

Water is het meest intrigerende element van de vier elementen. Omdat het essentieel is voor het leven. Bij elke buitenaardse expeditie wordt gekeken of er water voor komt. En water kennen we, anders dan de andere elementen, naast zijn vloeibare vorm ook als gas (stoom) en in gestolde vorm, zoals sneeuw en ijs. Water bedekt 71 % van de aarde, een mens bestaat voor meer dan de helft uit water. Water is reinigend, water is helend. Het geluid van bewegend water ontspant. Water zorgt bij hitte voor verkoeling of – in een stoombad of hot tub - voor warmte. We kiezen vaak onze vakantiebestemming op de aanwezigheid van water.

Water – in vloeibare vorm - stroomt en neemt de vorm aan van zijn omgeving. Als het element water in uw horoscoop wordt benadrukt, hebt u een grote behoefte aan omgang met anderen. Water-mensen zijn ontzettend gevoelig en kwetsbaar. Water-mensen zijn het cement van de familie, op de werkvloer of in de buurt. Na ruim een week ervaring met schaatsende soortgenoten is duidelijk dat ijs-mensen geen water-mensen zijn. Zeker niet de types die zich er voor het eerst op wagen. Maar dit terzijde.

Water is belangrijk voor ons voortbestaan, maar geen lieverdje. Je kunt je er aan branden, je kunt erin verzuipen, onder bedolven raken. Met de dooi komt er weer een hele vracht bruin, troebel water uit de Alpen en Noord-Frankrijk ons land binnengestroomd. Steeds méér ook, zodat we onze rivieren nog meer ruimte geven en de dijken verhogen. Water laat zich gemakkelijk plooien, maar de kracht van water zit in zijn geduld. Water rekent met eeuwen om te kunnen overwinnen. 1 Februari herdenken we dat we 60 jaar gelden onvoldoende in de gaten hadden welke vernietigende kracht water op de Lage Landen kan hebben.

Hoog op mijn verlanglijstje voor dit jaar staat mijn persoonlijke bescherming tegen het water. Geen dijk, geen vlot, geen zwemvest. Maar ijspriemen, aan zo’n handig koordje om je nek. Ik ben er nog nooit doorheen gezakt. Maar je weet maar nooit. IJs heeft meer geduld dan ik.

Schrijver: de Thuistoerist, 28 januari 2013


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.8 met 8 stemmen 314



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)