Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Leven

Er wordt gezocht naar tekenen van leven op andere planeten. Flink gezocht. Persoonlijk snap ik niet precies wat de investering moet gaan opleveren. Maar het lijkt er op, dat het een prestigezaak begint te worden.

Het vinden van tekenen van leven op een komeet.

Ik heb het even opgezocht. Maar kort gezegd zijn kometen 'kleine hemellichamen'. Ik werd warm van deze betekenis. Misschien voer ik het in, als koosnaampje voor mijn vrouw: 'Wat heb je toch een lekker klein hemellichaam'. 

De rondsuisende planeten bevatten soms waterstof of andere scheikundige deeltjes, die op leven kunnen duiden. Wanneer de dag aanbreekt dat er leven wordt ontdekt is niet duidelijk. Maar na die dag voorspel ik een grote chaos. Want Christenen, Katholieken en Moslims zullen waarschijnlijk doorgaan met geloven. Maar 'de schepping van de aarde' moet wel uit elk geloof geschrapt worden, wanneer er leven wordt ondekt op een andere planeet.

Of kwam de bijbel daar ook uit?

Het is allemaal net zo boeiend als oninteressant naar mijn mening. De techniek is geweldig! In een tunnel is het onmogelijk om te bellen. Maar fotos van Jupiter verzamelen geen enkel probleem.

Ach, leven of geen leven zo'n driehonderdmiljard lichtjaren hier vandaan. Zou het de mensen echt wat uitmaken? De meeste wereldburgers bekommeren zich niet eens om hun buren. Dus waarschijnlijk ook niet om deze verre vrienden.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 2 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: wetenschap

3.5 met 2 stemmen 717Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
2 augustus 2015
Email:
klaassens38zonnet.nl
Dit lijkt me een leuk onderwerp voor een column. Toch lijkt het me niet nodig om hier al te relativerend over te doen. Zelf houd ik me al jaren bezig met literatuur over buitenaards leven, zowel van sterrenkundigen als van mensen die zich bezig houden met UFO-onderzoek. Verder heb ik, als vertaler van boeken van christelijke mystici, gekeken naar wat er vanuit deze invalshoek over dit onderwerp geschreven is.

Als je dit allemaal combineert en je tot de hoofdlijnen beperkt, kun je er wel degelijks iets zinnigs over zeggen. Tot dusver heb ik er alleen in het Engels over gepubliceerd, maar misschien is het ook goed om een artikel hierover in het Nederlands te schrijven.

Ik denk niet dat dit het eind van religies zal betekenen vanwege de voor de hand liggende reden dat je God eigenlijk als schepper van het heelal zou moeten zien en niet alleen maar van de aarde en haar bewoners. Elke beschaving heeft waarschijnlijk zijn eigen religie en creëert zich een beeld van God dat het best bij haar past. Dat neemt niet weg dat er vast ook veel overeenkomsten tussen die religies zijn aan te wijzen.

Uit de betrouwbaarste UFO-literatuur die voorhanden is, lijkt het trouwens meer dan waarschijnlijk dat er andere beschavingen bestaan. Daarom geloof ik ook niet in SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) projecten, waarbij op radiogolflengten wordt geluisterd naar intelligente signalen. Dat is gewoon weggegooid geld.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
2 augustus 2015
"In een tunnel is het onmogelijk om te bellen. Maar fotos van Jupiter verzamelen geen enkel probleem."

"De meeste wereldburgers bekommeren zich niet eens om hun buren."

IJzersterke relativering van de buitenaards-leven-hype. Overigens ben ik er zelf van overtuigd dat er elders leven is. Maar ik denk dat we inderdaad eerst maar eens moeten leren hier met elkaar wat leuker om te gaan, en vooral beter met onze eigen planeet om te gaan, voordat we met onze milieuvervuilende, financieel-graaiende en oorlogszuchtige mentaliteit andere planeten en volkeren gaan lastig vallen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)