Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De schuld van de Joden

Is het de eigen schuld van de Joden dat ze de gaskamers werden ingedreven? Wie positief denkt en een goede relatie heeft met de kosmos, krijgt immers alles wat hij wil. Succes is een keuze en kanker het gevolg van een negatieve instelling. Zo bezien zouden de 6 miljoen het wel eens aan zichzelf te wijten kunnen hebben…

De tv-presentator probeert het duistere geheim van The Secret bloot te leggen, de geestelijke hit waar de door god en kerk verlaten kuddes zich gretig op storten. Het voorbeeldje van de Holocaust gaat Emile R. wat ver, tenslotte hebben die Joden er maar mooi een eigen staat aan overgehouden. Dat is toch positief? De presentator vergeet te vragen of de Palestijnen er ook zo positief in staan.

The Secret is zingeving op zijn Amerikaans. Het spirituele is materie geworden. Wil je veel geld, een groot huis en succes in je werk? Dan moet je het geheim doorgronden. Vele machtige mensen gingen je voor.

The Secret is niet uit op een betere wereld voor iedereen. Als jouw wens is dat je van die vervelende collega wordt verlost, zal je zien dat hij wordt ontslagen of geschept op een zebrapad. Collatoral damage, al voorspellen de studiogasten dat daar voor de ontslagene ook best wat moois in het vat kan zitten.

Het materialisme dat The secret kenmerkt, is alleen maar haalbaar volgens het piramidemodel. Als Elke Chinees en Indiër het geheim doorgrondt én een groot huis en dito auto bestelt, zal onze wereldbol gauw te klein zijn.

Het kan aan de NCRV liggen, maar de gasten die over hun ervaringen met The Secret vertellen, maken bepaald geen reclame. De kersverse miljonair is in geen velden of wegen te bekennen. Ziekte, financiële problemen en andere tegenslag zijn goed vertegenwoordigd. Alleen Patti H. die het geheim in Nederland heeft geïmporteerd - en zo veilig aan de top van de piramide zit - zal er wel een positief saldo aan overhouden. Cursusje hier, lezinkje daar en niet te vergeten de Nederlandse vertaling van The Secret. Het legt de PH-foundation geen windeieren. Een dagje secretten met Patti kost €195 (inclusief lunch).

De hele opzet doet een beetje denken aan een oplichterstruc die zo nu en dan een paar argeloze slachtoffers maakt. Zo’n mini-advertentie in de krant waarin rendementvol thuiswerk wordt aangeboden. Een informatiepakket is op te vragen voor €10. Wie erop ingaat, krijgt wel degelijk een kaartje terug met de route naar winst: zet een advertentie waarin je thuiswerk aanbiedt…

Persoonlijk denk ik niet dat de Joden het aan zichzelf hebben te danken, tenslotte waren die Duiters ook geen lieverdjes zoals Hans Teeuwen al eens vaststelde. Maar wie na het lezen van The Secret met zijn creditkaart alvast een voorschotje neemt op de verwachte voorspoed, is wel degelijk een ezel. Wat kan de kracht van een geheim nog zijn als het miljoenvoud wordt onthuld in boekwinkels en op het wereldwijde web?

Schrijver: Harry van Dooren, 17 oktober 2007


Geplaatst in de categorie: religie

4.3 met 9 stemmen 663Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Lisa
Datum:
1 november 2007
Ik wacht ook nog steeds met smart op mijn Mini Cooper ; )
Naam:
J.P. Troost
Datum:
27 oktober 2007
Het zijn de omstandigheden die...; -schreef Marx dat ook al niet? En als je echt wilt weten hoe jezelf als Secre(e)t in elkaar zit en de Joden in Auschwitz terechtkwamen, kun je beter thuisblijven (Pascal) en de Bijbel lezen. Complimenten aan de columnist overigens.
Naam:
Frank F. van Keeren
Datum:
17 oktober 2007
Email:
Frankfvankeerenhotmail.com
Ik nodig iedereen, die denkt dat de Joden hun ondergang wel eens aan zichzelf te wijten zouden kunnen hebben gehad, van harte uit dit jaar de indrukwekkende collegereeks 'De ondergang en daarna' te volgen aan de Universiteit van Leiden.

Bart van de Boom geeft op een adembenemende wijze de ontwikkeling van de holocaust weer. Maar boven alles doet hij zijn toehoorders inzien dat in ieder van ons een moordenaar schuilt. En die zal zich onder bepaalde omstandigheden openbaren.

Het zijn de omstandigheden die de instelling van mensen beinvloeden, en niet andersom.

De reeks begint in Februari. Men is van harte Welkom!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)