Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Slaap

Van zondag op maandag slaap ik vaak slecht. Ik denk dat het komt omdat ik uit mijn ritme ben geraakt in het weekend. Typisch geval van te laat naar bed en te laat opstaan. En nu moet ik opeens weer vroeg gaan slapen, omdat ik de volgende dag vroeg op moet. Daarvan raakt mijn bioritme in de war.

Daar komt nog bij dat ik van nature niet iemand ben die vroeg wil gaan slapen. Ik vermoed dat dat de omschakeling extra lastig maakt. Maar nu begrijp ik dat het niet uitmaakt of je goed of slecht slaapt, het gaat er vooral om hoelang je slaapt. En dat moet dan niet te kort en niet te lang zijn. Bij voorkeur niet korter dan zeven uur en niet langer dan acht uur. Dat mikt nogal nauw. Als je korter of langer slaapt dan heb je blijkbaar 20 procent meer kans om te overlijden.

Neurologen van de universiteit van Helsinki hebben hier over gepubliceerd in het tijdschrift Sleep van oktober. Op zich al geweldig dat er zo’n tijdschrift bestaat.

Voor de kans op overlijden maakt het dan wel niet uit of je goed of slecht slaapt, weinig slaap maakt je wel minder slim. Daar is Hiske van Duinen dan weer op gepromoveerd. En dat komt dan echt door het gebrek aan slaap. Koffie helpt wel.

Ik heb altijd begrepen dat je dood gaat als je niet slaapt. Maar als je dus te kort of te lang slaapt ga niet meteen dood, maar wel eerder. En als je een beetje wakker in je hoofd wilt zijn, dan moet je ook nog goed slapen. Dat wordt goed opletten de komende tijd om precies zeveneneenhalf uur te slapen. Waarschijnlijk maakt die gedachte me zo onrustig dat ik helemaal niet meer in slaap kom.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 18 oktober 2007


Geplaatst in de categorie: welzijn

1.8 met 5 stemmen 478Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)