Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

In Holland staat een huis

Soms verbaas ik me er over hoe snel dingen kunnen veranderen. Laatst was ik bij iemand die allemaal winkelinventaris had verzameld. Het meeste was van net na de oorlog. Toen had je nog heel veel kleine winkeliers. Een beetje dorp had wel 40 bakkers. Die bakten brood, maar ze hadden bijvoorbeeld ook varkens, die kregen het brood dat overbleef. En ze kwamen natuurlijk allemaal dat brood thuis bezorgen.

Dat zou nu niet meer kunnen, 40 bakkers in een dorp. Daarvoor eten we niet genoeg brood. Thuisbezorgen kan trouwens ook niet meer, want de meeste mensen zijn niet thuis.

En neem het huishouden, zo’n vijftig jaar geleden moest nog veel met de hand gebeuren, er waren nog bijna geen apparaten in huis. Ik weet nog dat mijn moeder een enorm gevaarte had dat water kookte en waar je mee kon wringen. Dat heette toen een wasmachine. Dat zal begin jaren zeventig geweest zijn. Maandag wasdag was geen loze kreet, want je deed er echt een dag over.

Ingrid van der Vlis schreef er een vermakelijk boekje over: In Hollang staat een huis. Met mooie foto’s uit een niet zo heel ver verleden, waarin het huishouden het domein van de vrouw was en de man het geld verdiende. Een tijd waarin vrouwen huishoudboekjes bijhielden.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 15 november 2007


Geplaatst in de categorie: tijd

1.4 met 8 stemmen 463Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
17 november 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
40 bakkers???
Dat kon je toch amper nog een dorp noemen, zelfs vroeger.
Naam:
Een lezer van alle columns
Datum:
15 november 2007
Ik vind dit meer een recensie over een boek dan een column, of komt er nog een deel 2?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)