Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ruth's corset wringt

Twee debatten tussen zes kandidaat-lijsttrekkers voor het CDA brachten een ongekende wolk grijze en bleke vaagheden. Wat een verdriet.
Ook de acts der genomineerden maken weinig goed. Wat is zo’n Spies een tegenvaller, humor- en pointeloos strak in het streberspak. Nog teleurstellender Marcel Wintels. Qua engagement in avonduren bijklussende onderwijsmanager. Luxebeest. Verwend en beschermd.

Henk Bleker heeft humor maar lacht nu om zichzelf. Teveel ook en te vroeg. Dan werkt z’n droge kant überhaupt niet plus dat het uitgestreken smoelwerk plooit. Waarbij komt dat zelfs hijzelf zich aan zijn dubbelheid aan het verslikken is.

Wie gelooft nog in zijn Groningse ponyboerse naïviteit? Bleker de ‘toevallige’ invalvoorzitter die belangeloos het PVV-akkoord zei te presenteren maar later een kabinetspost al vóór de onderhandelingen van Verhagen in het kabinet-Rutten toegezegd bleek te hebben gekregen?
Uitgekookte Henkie kiest nu voor inhoud en de toekomst. Uit eigen of algemeen belang?

Madeleine van Toorenburg doet voor spek en bonen mee. Blijft haar praktijkervaring benadrukken met jeugdgevangenen voor de sturing van het landsbelang.

Sybrand van Haersma Buma koploper meteen al. Ik vermoed dat groepen uit angstige onzekerheid voor Sybrand schokbreker kiezen. De man heeft nog vrijwel niks gepresteerd, komt uiterst grijs gedateerd over en teert op interne grappen. Waar wij tot heden van verschoond blijven. Beter ook vermoed ik. Als voornaamste verdienste noemt men uitmuntend klimaat tussen fractievoorzitters na reisjes.

Interessant is Mona Keijzer. Niet omdat ze nieuw is – ze straalt onafhankelijkheid uit, is zelfverzekerd en lijkt niet van d’r stuk te brengen. Is ad rem en houdt alles goed op een rijtje.

Maar de inhoud ontbreekt. PVV en de val van het kabinet zijn taboe. Die zijn bij afspraak voorbij verklaard. De toekomst lonkt.
Over de financiën kan ook niet – geen voelt zich daar goed genoeg voor.
Daarbij speelt ook de figuur Jan-Kees de Jager. De populairste CDA’er nu.

Terwijl die man en z’n beleid uiterst zwak staan. Daar kun je de boer niet mee op straks. Hij was enige dagen de heldhaftige aanpakker. Die toch maar even een kunduz-akkoord regelde. We kregen de zolang hopeloos immobiel afwachtende minister plotseling zich continu tussen fractiekamers verplaatsend in beeld.

Maar naar zal blijken: Jan-Kees heeft hopeloos gefaald. Hij liet het akkoord al onverantwoord lang hoog oplopen vóór het Catshuisoverleg. Daar kwamen 7 weken bovenop tot bijna de boetedatum voor 1,3 miljard. Hoe knullig suf en onwetend opereert onze parlementaire beeldjournalistiek. Om maar niet te spreken van oppositionelen. Wie durft te zeggen waar het op staat?

Sluitstuk voor de zwakke performance echter is ‘het Strategisch Beraad’. Een hopeloos harmoniestuk waarin alles tegelijkertijd naast elkaar kan. Zo’n stuk waarna je nooit meer hoeft te kiezen. Hoogdravend abstract idealistisch. Ingezet als geloofsbrief waar de lijsttrekkerskandidaten aan te toetsen zijn. Voorzitter Ruth Peetoom wijst elke inhoudelijke afwijking af. Peetoom door NRC-commentator Marc Chavannes geroemd als positivista ja zelfs futurista. Iedere partij zou het CDA om haar benijden.

Bij Buitenhof verwees zij alle inhoudelijke vragen naar ‘het Strategisch Beraad’. Vol vuur zoals anderen vroeger spraken bij eerste kennismaking met de Kama Soetra. Soms met gevoelsuitingen die gevalideerde pedagogen liever in andere contexten zien. Pieter-Jan Hagens leek soms door haar heftige aandrang om goedkeuring geschrokken terug te willen wijken.

Hopelijk gaat Mona Keijzer dit cordon breken. Haar slogan luidt immers ‘Ik ben dichtbij en duidelijk.’
Dat schept verwachtingen, en ik denk dat ze die aan kan.


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=Ck0Yo5N1sRk

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 12 mei 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

3.6 met 10 stemmen 229Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
12 mei 2012
Prima column, bovenop het nieuws, en gelukkig vlijmscherp. Kan geen kwaad, temidden van de flinterdunne CDA-soep. Typering Marcel Wintels zeer raak. Observatie Spies ook in de roos. Beschrijving Henk Bleker correct. Vraag rijst wie Henk tegen zichzelf beschermt. Jack de Vries blijkbaar niet.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)