Sorry
dagcolumn
2.0 met 3 stemmen
306 Natuurlijk is het onzin dat de Nederlandse staat excuses aanbiedt aan de nazaten van de zichzelf slaafgemaakten noemende mensen. Ook is het onzin dat de Nederlandse staat excuses aanbiedt aan de slaven die lang geleden gedwongen werden onder mensonterende omstandigheden te leven. Die slaven - (ik zeg ook nog steeds Nederlanders en niet tot Nederlander gemaakten, je kunt er niet aan beginnen om alle gemaakten ook gemaakt te noemen) - slaven zijn allang dood. Volgens sommige gelovigen moet de…
Hair
dagcolumn
4.3 met 10 stemmen
364 Op het gevaar af dat ik weer eens bestraffend word toegesproken dat dit toch echt Nederlands.nl is, waag ik het weer eens om een Engelse titel te kiezen. Als je begint met Haar denkt iedereen, wie? En niet, haar.
Maar waarom schrijf ik nu over zoiets triviaals als haar? Omdat ik het altijd triviaal heb gevonden. Vroeger had ik lang sluik haar. Het stond me niet, denk ik, maar dat doen jongeren soms, er lekker lelijk uitzien om er zeker van te zijn dat ze niet bij de norm horen. Maar voor mij…
Elkaar als gelijken erkennen, zou dat niet mooi zijn?
dagcolumn
4.5 met 8 stemmen
318 De historicus Maarten van Rossem vindt de hele excuses-carrousel vanwege het slavernijverleden waanzin, mode en onzin. Niet doen. Het is nooit goed.
Dat het nooit goed is, blijkt alleen al uit het feit dat de regering eerst werd verweten te talmen met de excuses. Nu is aangekondigd dat ze de excuses in december willen uitspreken op verschillende plaatsen tegelijk: in Suriname, op de Caribische eilanden en in Nederland, geloof ik, maar nu is het te vroeg! Het moest volgend jaar op de datum 150…
Ouderen straks fors de klos
dagcolumn
4.6 met 7 stemmen
377 Mogelijk dat de toiletgang bij senioren in de nabije toekomst plaatsvindt met een robot. Dit terwijl de snorrende platte robotstofzuiger hoeken en gaten in de woning ontstoft. En na gedane arbeid in het kleinste kamertje automatische sproeiers het onderlichaam reinigen. Waarna ten slotte een robot een metalen handje helpt om de kleding op orde te brengen. Mantelzorgers zijn inmiddels al lang deels te overspannen en te druk om de ouderen te helpen, de verzekeringen dekken onvoldoende en meer…
Havel
dagcolumn
4.3 met 3 stemmen
398 Ooit had ik de gedachte dat elk mens beschikte over één menskracht. Die menskracht kunnen ze inzetten om zelf dingen tot stand te brengen en tegelijk een deel af geven aan een regering door bijvoorbeeld de wetten van het land te gehoorzamen en belasting te betalen. Sommigen geven meer menskracht aan de staat dan anderen, zoals een soldaat die zijn leven geeft tijdens een oorlog meer doet dan een kind dat schuilt voor de bommen van diezelfde oorlog.
De conclusie uit deze manier van kijken is…
Prikkels
dagcolumn
4.2 met 4 stemmen
308 Wie zijn 'wij' die prikkels op individuen loslaten, zodat zij gaan doen wat wij willen?
'Wij', de beleidsmakers, en 'zij', de burgers of liever nog, die burgers, zoals sommige politici die hun ambtenaren napraten zeggen. Die burgers, alsof politici niet de eerste burgers zijn en alsof ze niet in naam van het volk regeren.
Overigens gaat dit net zo hard over bedrijfsleiders. Ook zij vinden dat zij prikkels op hun medewerkers en klanten mogen loslaten, zodat ze doen wat zij willen. De vraag is…
Taalspaghetti
dagcolumn
4.0 met 4 stemmen
361 Deze column schreef ik ooit over een artikel van J. Bussemaker. Omdat het meer gaat over de stijl dan over inhoud, noem ik - mocht u iets willen controleren - het artikel aan het eind.
U mag dan wel minister zijn geweest en hoogleraar en daardoor gepokt en gemazeld in diverse jargons, maar toch vraag ik mij vriendelijk af of dat allemaal nodig is. Het begin alleen al. De eerste drie zinnen kunnen er mee door, daar val ik niet over, maar dan: “een meer adaptieve vorm van bestuur waarin…
De stadions van Qatar
dagcolumn
5.0 met 4 stemmen
299 Jurriën Hamer probeert in zijn boek ‘Waarom schurken pech hebben en helden geluk’ de vrije wil weg te redeneren, omdat dit hoog tijd is. Dat is natuurlijk volstrekt geen argument. Ook niet dat Schopenhauer, Nietsche en Russel vonden dat de vrije wil niet bestond. Maar als iemand geen argumenten heeft of de verkeerde gebruikt, wil dat nog niet zeggen dat het onzin is.
En als ik het boekje met die bril lees, dan wordt mij duidelijk dat hij wel gelijk heeft. Ik moet weliswaar mijn eigen…
Ik sla gerust je zus in elkaar en pak je broer op
dagcolumn
4.3 met 3 stemmen
386 Mannen in donkere uniformen en pakken met maskers op of met helmen op met donkere vizieren in landen hier ver vandaan. Vaak in de buurt van busjes, terwijl sommigen in burger ingrijpen. De anonieme helden beuken in op protesterende vrouwen. Of ze mishandelen andere zinloos gearresteerden ergens achteraf buiten het zicht van publiek en camera's. De anonieme ‘gezagsdragers’ pakken broers en zussen op en duwen ze met grof geweld in busjes omdat deze protesteerders teksten over vrijheid riepen…
De les van Peter de Grote
dagcolumn
4.5 met 8 stemmen
362 Putin heeft wel eens gezegd dat hij de tsaren Peter de Grote en Catharina de Grote als grote voorbeelden ziet. Zij maakten Rusland groot en op hun successen bouwt hij het recht om de oorlog in de Oekraïne te beginnen en te voeren.
Dus toen ik een gratis boek uit 1980 over Peter de Grote op de kop kon tikken dacht ik, hé, misschien moest ik dat boek van Robert Massie maar eens lezen. Het heet Peter de Grote en beschrijft het ontstaan van het moderne Rusland, 1672-1725.
Voor Nederlanders is…
Sociale Media als Sociale Beerput
dagcolumn
4.6 met 7 stemmen
532 Lang geleden dat beheersing van emoties een aspect van wellevendheid was. Al bedoelen wij hier niet traumatische ervaringen opkroppen, want dat leidt tot veel verdriet en nare effecten, ook op de omgeving van het slachtoffer. Nee, een zekere gereserveerdheid in de communicatie, dat beogen wij. Het mantra: ‘ik zeg gelijk wat ik denk’, dat populair lijkt, ervaar ik vaak als onbeschoftheid en overweldigt vaak in geestelijke zin. Ook het begrip ‘spontaan’, onder meer vaak genoemd in…
Mussert
dagcolumn
4.0 met 2 stemmen
287 Aan de ene kant is er een regeringsleider, een dictator, een machtswellusteling, iemand die oorlogen begint en charismatisch is. Aan de andere kant is er een ijdele man die machteloos is, maar zich zeer intelligent vindt en charismatisch is. Aan de ene kant iemand die met miljoenen dollars en miljoenen mensen kan schuiven en aan de andere kant iemand die zich miskend voelt en rijk wil worden omdat hij vindt dat hij er recht op heeft.
Aan de ene kant, u begrijpt het al, Vladimir Putin en aan de…
Het leger van de Barbertjes
dagcolumn
4.0 met 3 stemmen
340 Wie is Barbertje? Dat is de grote vraag bij de aardgasbevingsenquête in alle talkshows van Nederland. Barbertje is de schuldige die ze aan de mediagenieke schandpaal kunnen hangen. Maar Barbertje, zo geef ik u op een briefje, Barbertje geeft niet thuis.
Iedereen wijst naar een ander. Shell en Esso moesten vanwege hun aandeelhouders winst maken. Dat doen ze door het Groningse gas uit de grond te halen en zo weinig mogelijk huizen te repareren. Voor dat laatste gebruiken ze de methode van…
Succes en populariteit via de grote waffel
dagcolumn
4.7 met 3 stemmen
270 ‘De macht om mensen ongelukkig te maken maar dit niet doen’, vrij naar Shakespeare is een opvatting over leiding geven, welke tegenwoordig weer tot nadenken stemt bij het actuele nieuws over misstanden in werk en sport. Omdat machtsmisbruik, intimidatie van mensen, vernedering en de grote bek in werksituaties eveneens mensen kapot kan maken en de werksfeer soms voor jaren verpest. Naast Me Too blijkt, dat ook in sport, politiek, overheid en bedrijfsleven dit type grensoverschrijdend gedrag…
Grootschalige kidnapping!
dagcolumn
4.5 met 4 stemmen
269 Wie kinderen bij hun ouders weghaalt en ze niet terugbrengt als ouders en kind dat willen, maakt zich schuldig aan kidnapping. Putin is dus op dit moment de grootste kidnapper ter wereld.
Hoe dat zo? Welnu, in de zomer konden alle ouders in de bezette delen van Oekraïne hun kinderen opgeven voor een vakantie in Rusland. Sommige ouders deden dat graag, vooral als ze dicht bij het front woonden. In Rusland was het vast veiliger. Maar nu is hun dorp bevrijd en schuift het front elke dag verder…
De herfst zet je aan het denken.
dagcolumn
4.1 met 16 stemmen
196 Aantrekkelijk fraaie bruine, oranje, rode, paarse, en zelfs blauwe kleuren en tinten verschijnen er. Alle vruchten rijpen en vallen af. In deze 3 á 4 weken gebeurt het allemaal. De natuur maakt zich klaar voor de winter. Ze gaat een beetje dood en laat ons zien dat alles vergankelijk is. Een heel jaar aan groei valt er in die paar weken af, letterlijk naar de grond. Het wordt opgenomen door die zelfde grond.
Ik herken mijzelf hierin toen ik jonger was en ook die boom, nu gaan dingen…
Filosofie als Hobby
dagcolumn
4.3 met 7 stemmen
263 Waarom zou je filosofie als hobby promoten, althans proberen er iets over te vertellen? Ja, iedereen filosofeert weleens zult je zeggen. Maar bewust nadenken kost energie, je moet ervoor gaan zitten, overdachte dingen ontstaan niet zomaar, er moet aanleiding voor zijn. Het belangrijkste van filosofie is dat je vragen stelt en als het antwoord niet bevredigend is, dan toch doorvragen. Er zullen antwoorden bij zitten waar je nog nooit over nagedacht hebt. Dat betekent in alle gevallen dat je…
Zelfregulering
dagcolumn
5.0 met 4 stemmen
295 De kabinetten Rutte hebben erg hun best gedaan allerlei taken af te stoten. Zoals Reagan al zei: de overheid is niet de oplossing, nee, de overheid is het probleem. In de Verenigde Staten hebben daarom bijvoorbeeld de wegenbouw zo kundig van de hand gedaan, dat veel bruggen op instorten staan. Het was een zichzelf vervullende voorspelling.
Eén van die taken die de kabinetten Rutte op afstand ging zetten was het toezicht. Waar voorheen ambtenaren langs de bedrijven gingen om van alles te…
Ongemakkelijke vriendinnen
dagcolumn
4.7 met 6 stemmen
276 Afgelopen maandag was er de eerste uitzending van Slava Oekraïne. Daar werden Oekraïners in Nederland in beeld gebracht. Oekraïners in Nederland en hun contacten met Nederlanders. Het laat zien hoe de vluchtelingen worstelen met de oorlog en aan de ene kant terug willen en aan de andere kant weten dat het onverstandig is. Ze kunnen niet slapen, volgen het nieuws dagelijks, proberen dan toch maar een leven op te bouwen.
Een fotografe gaat met haar dochter naar haar eerste opdracht. Ze legt…
Offensief
dagcolumn
4.2 met 6 stemmen
284 Ze verdedigen Rusland immers niet, de zogeheten Russische soldaten. Ze zijn in het leger omdat ze er veel meer kunnen verdienen dan thuis. Of omdat ze anders in de gevangenis moeten zitten. Een klein deel slechts verdedigt Rusland, omdat ze denken dat er alleen maar fascisten in Oekraïne wonen. Immers, hebben ze geleerd op school, tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er ook fascisten in Oekraïne die zich verzetten tegen de Russische bevrijders. Maar de meesten geloven dat niet, omdat alles…